08:04 09.11.2017

Міністр оборони Естонії підтримує в цілому ідею "військового Шенгену" для прискорення пересування військ НАТО в Європі

2 хв читати
Міністр оборони Естонії підтримує в цілому ідею "військового Шенгену" для прискорення пересування військ НАТО в Європі

НАТО працює над ефективністю переміщення союзних сил через кордони країн-членів альянсу в Європі, заявляє міністр оборони Естонії Юрі Луйк.
"Зараз військові сили рухаються вкрай повільно, тому що країни дуже по-різному ставляться до того, що війська інших країн, в тому числі союзників проходять по їх території", - сказав Ю.Луйк журналістам з BNS і ERR в штаб-квартирі Північноатлантичного альянсу в Брюсселі під час зустрічі міністрів оборони країн НАТО.
За його словами, існує багато бюрократичних перешкод, слід також враховувати, що багато підрозділів перевозять з собою вибухові речовини. "Тим не менше, цю процедуру планується уніфікувати", - сказав естонський міністр.
Ю.Луйк зазначив, що так званий "військовий Шенген", до створення якого закликав колишній командувач сухопутними силами США в Європі Бен Ходжес, ніколи не стане "цивільним Шенгеном, але цю бюрократичну процедуру можливо істотно прискорити".
Він вважає, що ЄС зіграє в цьому важливу роль, оскільки "ЄС - саме та організація, яка може займатися відомчими проблемами і уніфікувати процедури", а співпраця між ЄС і НАТО в цій сфері вкрай важлива.
Ю.Луйк повідомив, що нині НАТО працює над тим, щоб максимально точно визначити план для підтримки і зміцнення вже дислокованих в Балтійських країнах військ в кризовій ситуації.
"Цього першого етапу стримування, який ми спостерігаємо у вигляді присутності англійських, французьких і датських сил в Тапа і присутності в інших Балтійських країнах, було б недостатньо в кризовій ситуації", - підкреслив він.
"Це верхівка айсберга. Сьогодні займалися подальшим планом, тим, як будуть рухатися інші сили НАТО, які будуть потрібні логістика, повітряні і морські шляхи сполучення. Це включає і нову структуру командування НАТО, принципи якої були схвалені на сьогоднішній зустрічі", - сказав Ю. Луйк.
Як повідомлялося, міністри оборони країн НАТО узгодили взагалі нову структуру командування, що включає в тому числі створення Атлантичного військового командування для оборони морських шляхів сполучення і комунікаційних ліній між Європою і Північною Америкою і військового командування для більш ефективного пересування військових сил і спорядження в Європі.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Посол США: військова та економічна допомога, підтримка реформ і підзвітність - основні цілі виділених для України $61 млрд

Війська РФ за минулий день обстріляли 10 громад Сумської області

Мелоні підтвердила прихильність Італії організації у Швейцарії Глобального саміту миру в Україні

МЗС рекомендує громадянам України уникати відвідування місць масового скупчення людей у Тбілісі

Уряд продовжив на 1 місяць термін дії відстрочки від призову співробітникам "Укрзалізниці"

Затримано керівника ДП "Адміністрації річкових портів", якого підозрюють в одержанні хабаря за дозвіл влаштувати місця для відпочинку на причалах

Єрмак і Сіято обговорили ключові питання українсько-угорських відносин

У Бородянці Київської області "зникли" 20 млн грн на відновлення - Держаудитслужба

Ворог завдав два ракетних і 65 авіаударів, обстріляв понад 110 населених пунктів

Українська авіація завдала ударів по 13 районах зосередження особового складу ворога - Генштаб ЗСУ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА