14:24 13.11.2017

Висновки Венеціанської комісії щодо "мовної статті" закону про освіту будуть враховані під час імплементації, але не змінять самої норми - Гриневич

2 хв читати
Висновки Венеціанської комісії щодо "мовної статті" закону про освіту будуть враховані під час імплементації, але не змінять самої норми - Гриневич

Міністр освіти і науки Лілія Гриневич вважає, що висновки Європейської комісії за демократію через право (Венеціанська комісія) з питання статті про мову навчання закону України "Про освіту" будуть враховані під час імплементації норми, але не приведуть до зміни самого закону.

"Основною подією на шляху врегулювання цієї ситуації є рішення Венеціанської комісії, засідання буде 8 грудня, і орієнтовно 10 грудня мають бути опубліковані рекомендації Венеціанської комісії", - сказала вона на брифінгу в Києві в понеділок, відповідаючи на запитання агентства "Інтерфакс-Україна" про позицію Міністерства закордонних справ Угорщини.

Л.Гриневич зазначила, що висновки Венеціанської комісії будуть враховані під час імплементації закону "Про освіту" та розроблення подальших законів.

"Ми можемо відштовхнутися від цих рекомендацій і далі вже імплементувати статтю про мову навчання закону "Про освіту" вже через спеціальний закон, наприклад "Про загальну середню освіту", - сказала міністр.

Вона уточнила, що у Верховній Раді недостатньо голосів для внесення змін до статті про мову навчання. "Я не бачу поки що перспектив, щоб у залі парламенту ми могли зібрати більшість на внесення змін до цієї статті (про мову навчання - ІФ), тому що під час другого читання закону "Про освіту", саме це (формулювання - ІФ) статті стало предметом консенсусу", - додала Л.Гриневич.

Як повідомлялося, 28 вересня 2017 року набув чинності закон України "Про освіту". Закон, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома та більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою нарівні з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

28 вересня Міністерство закордонних справ України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА