12:51 21.11.2017

НСТУ не співпрацює зі спецслужбами - Аласанія

3 хв читати
НСТУ не співпрацює зі спецслужбами - Аласанія

Національна суспільна телерадіокомпанія України (НСТУ) не співпрацює зі спецслужбами, заявив голова НСТУ Зураб Аласанія у зв'язку з затриманням власкора Українського радіо в Білорусі Павла Шаройка.

"Від самого початку свого створення у 2017 році НСТУ декларувала принципи, що базуються на загальносвітових практиках журналістських стандартів, свободі слова та демократичних цінностях, і дотримуватиметься їх за будь-яких обставинах. Зокрема, НСТУ заявляє, що не має зі спецслужбами таких стосунків, які виходили б за межі офіційних, і не співпрацює з жодною з них. Завдання та місія суспільного мовника полягає в іншому. Так буде й надалі", - йдеться в заяві З.Аласанія, розміщеній на офіційному сайті тел еканала "UA: Перший" у вівторок.

При цьому, за його словами, останніми подіями, які висвітлював П.Шаройко перед затриманням, були російсько-білоруські навчання "Захід-2017" у вересні поточного року. "Закордонна частина інформаційної служби Українського радіо не потребує щоденного зв’язку з кожним із кореспондентів закордонної мережі. Завдання ставляться за потреби або в разі виникнення серйозного інформаційного приводу. В Мінську такими приводами останнім часом були: справа зниклого громадянина України Павла Гриба, переговорний процес Мінської групи, а також військові навчання "Захід-2017" (саме ці події висвітлював П.Шаройко останніми для УР-1)", - розповів голова НСТУ.

Саме тому, за словами З.Аласанія, відсутність зв'язку з кореспондентом не була виявлена миттєво, а коли така проблема з'явилася, дружина П.Шаройка попросила оформити чоловікові відпустку через сімейні обставини. Пізніше з’ясувалося, що адвокат, призначений затриманому держорганами Білорусі, попередив її про "підписку про нерозголошення".

"Усі подальші дії НСТУ були пов'язані з допомогою дружині П.Шаройка, Олені, чий чоловік опинився за гратами, і яка залишилася без даху над головою, з 8-річною дитиною на руках і без фінансової підтримки. Щодо дій стосовно самого П.Шаройка: є межа, за якою можливості НСТУ щодо захисту власкора закінчуються і починається компетенція держави в захисті громадянина України", - розповів голова НСТУ.

За словами З.Аласанія, П.Шаройко працює в закордонній кореспондентської мережі Українського радіо з 2015 року і відтоді "сумлінно виконував репортерської роботу, висвітлюючи найрізноманітніші теми на замовлення інформаційної служби Українського радіо".

Як повідомлялося, 17 листопада стало відомо про те, що 25 жовтня в Мінську затримали власкора "UA: Українське радіо" П.Шаройка. Посол України в Білорусі Ігор Кизим підтвердив, що П.Шаройка звинувачують у шпигунстві, він перебуває у слідчому ізоляторі КДБ під слідством, українського консула пропустили до затриманого після того, як білоруській стороні направили відповідний запит.

Офіційний представник Комітету держбезпеки Білорусі Дмитро Побяржин у понеділок, 20 листопада, повідомив, що КДБ затримав у Мінську громадянина України П.Шаройка за обвинуваченням у "створенні в республіці агентурної мережі". За його словами, П.Шаройко визнав, що є кадровим співробітником розвідки України, а координацію його розвідувальної діяльності нібито здійснював радник посольства України в Білорусі Ігор Скворцов, у зв'язку з чим останнього оголосили персоною нон ґрата. У відповідь на це Україна, керуючись принципом взаємності, вислала з країни білоруського дипломата, прізвище якого поки що не називається.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Українська авіація за добу атакувала 14 районів скупчення сил противника

Сили оборони ліквідували 1124 окупанта, а також три засоби ППО противника

Уночі атаковано чотири теплоелектростанції із серйозним пошкодженням обладнання

На фронті за добу було 94 бойові зіткнення, на авдіївському напрямку ЗС України відбили 29 атак

Атаковані об'єкти енергетичної інфраструктури у Дніпропетровській, Івано-Франківській та Львівській областях

Армія РФ за добу завдала 12 ракетних та 76 авіаційних ударів по території України

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по Запорізькій області, є руйнування

Влада КНР має намір виплачувати населенню до $1,4 тис. при заміні старих машин на електромобілі

Права на логотип МАУ на майданчику СЕТАМ придбав директор Орловської ВЕС

Польща вночі двічі піднімала військову авіацію через російські удари по Україні

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА