20:36 08.12.2017

Слідство щодо збитого на Донбасі малайзійського "Боїнгу" врахувало інформацію Bellingcat

3 хв читати
Слідство щодо збитого на Донбасі малайзійського "Боїнгу" врахувало інформацію Bellingcat

Міжнародна спільна слідча група (ССД) із розслідування катастрофи літака "Боїнг-777" "Малайзійських авіаліній", рейс МН-17 на Донбасі в 2014 році врахувала інформацію розслідування міжнародної команди журналістів-розслідувачів Bellingcat, оприлюднену в п'ятницю.

"ССД, яка розслідує збитий рейс MH-17, прийняв до відома інформацію, опубліковану Bellingcat у п'ятницю", - повідомляється на сайті Державної прокуратури Нідерландів (Openbaar Ministerie).

"У вересні 2016 року ССД звернулася до широкої громадськості з проханням надати інформацію про двох осіб, відомих під кодовими іменами Дельфін і Оріон. Реакцію на це звернення разом з цією останньою інформацією Bellingcat ретельно вивчатимуть і долучать до розслідування. Через обмеження в розслідуванні та конфіденційність JIT не може коментувати подальші відомості про окремих осіб", - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, під час спільного розслідування Bellingcat та інтернет-виданню The Insider вдалося встановити особу ключового фігуранта, якого розшукує Спільна слідча група у справі про збитий малайзійський "Боїнг" MH17, яким виявився головний інспектор Центрального військового округу Росії генерал-полковник Микола Ткачов.

28 вересня 2016 року ССД опублікувала заклик до свідків про сприяння в упізнанні підозрюваних в причетності до знищення авіалайнера: один з них мав позивний "Дельфін", а в перехоплених телефонних розмовах до нього зверталися "Микола Федорович", інший був відомий як "Оріон" ( та Андрій Іванович). "Рік по тому ... ми можемо з упевненістю сказати, що під позивним переховувався не хто інший, як генерал-полковник Микола Федорович Ткачов, головний інспектор Центрального військового округу Росії", - стверджують розслідувачі.

При цьому автори публікації додають, що "конкретну роль Ткачова у військових діях на території України і, зокрема, в катастрофі "Боїнга" ще належить визначити, але біографія генерала і показання свідків вказують, що, як і в Сирії, він діяв не як приватна особа".

"Боїнг-777" авіакомпанії Malaysia Airlines, що виконував рейс МН17 Амстердам (Нідерланди) - Куала-Лумпур (Малайзія), був збитий у небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебували 298 осіб, усі вони загинули.

Створена міжнародна спільна слідча група (Joint Investigation Team, JIT), до складу якої входять прокурори і представники інших правоохоронних органів України, Нідерландів, Бельгії, Австралії і Малайзії, а також представники Євроюсту, 28 вересня 2016 року в Нідерландах представила результати свого кримінального розслідування причин катастрофи. Згідно з її висновками, авіалайнер було збито ракетою серії 9M38, запущеної із самохідної вогневої установки BUK-TELAR з сільськогосподарського поля в районі селища Первомайське. Цей район на той момент перебував під контролем проросійських сепаратистів. Далі з розслідування випливає, що самохідну вогневу установка BUK-TELAR доправили до України з Російської Федерації та, після того, як її було використано для атаки на авіалайнер рейсу МН17, її знову повернули на територію РФ.

Раніше команда журналістів-розслідувачів Bellingcat ідентифікувала установку "Бук", з якої було збито літак рейсу МН17 як "Бук 332" російської 53-ї зенітно-ракетної бригади.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА