15:33 11.12.2017

Венеціанська комісія вважає за можливе для зняття дискримінації в Україні мов не ЄС внести зміни до "мовної статті"

3 хв читати
Венеціанська комісія вважає за можливе для зняття дискримінації в Україні мов не ЄС внести зміни до "мовної статті"

Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія) вважає, що для зняття можливої дискримінації мов, які не належать до мов країн Європейського Союзу, можна внести зміни до статті про мову навчання в законі України "Про освіту", йдеться у висновках Комісії від 8 грудня, оприлюднених 11 грудня.

У документі зазначено, що стаття 7 (про мову освіти) передбачає можливість викладати одну або кілька дисциплін двома та більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу.

"Намір української влади, схоже, дійсно використовувати цю норму, щоб також дати можливість викладати інші предмети цими мовами (мовах ЄС - ІФ). Це може бути прийнятним рішенням для цих мов, але лише за наявності достатніх гарантій у виконавчому законодавстві, визначених після належних консультацій із меншинами, що обсяг цього навчання буде достатнім, щоб дати змогу учням досягти високого рівня усного та письмового знання, що дозволяє їм також вирішувати складні питання", - йдеться у висновках.

При цьому Комісія вважає, що корисними для здійснення цієї норми можуть бути переговори з рідними державами меншин.

"Проте в пункті 4 статті 7 немає рішення для мов, які не є офіційними мовами ЄС, зокрема російської мови як найширше використовуваної мови, окрім державної. Менш сприятливе ставлення до цих мов важко виправдати, і, отже, виникає питання дискримінації", - зазначає Венеціанська комісія.

Вона вважає за можливе внести зміни до цієї статті.

"З огляду на вищевикладені міркування слушним рішенням, безумовно, було б внести поправки до статті 7 і замінити це положення більш збалансованим і чітко сформульованим. Зокрема, в цьому контексті необхідно буде розглянути питання про дискримінаційне поводження з іншими мовами меншин, які не є офіційними мовами ЄС", - йдеться у висновках комісії.

У коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в Міністерстві освіти і науки України заявили, що основним пунктом висновків є останній прикінцевий пункт (№126), в якому консолідовані рекомендації Комісії та за якими потім Рада Європи здійснює моніторинг імплементації країною рекомендацій.

"Жодна з рекомендацій цього пункту не передбачає внесення змін до ст. 7 закону "Про освіту", при цьому Міносвіти повністю згідно, зокрема, зі змінами до перехідних положень закону щодо подовження перехідного періоду, детального опису моделей імплементації ст. 7 в законі "Про загальну середню освіту", - йдеться в коментарі.

У відомстві також наголосили, що особливу увагу буде приділено поліпшенню методик та якості навчання української мови в закладах із мовою навчання нацменшин, що передбачено рекомендаціями.

Як повідомлялося, 28 вересня набув чинності закон України "Про освіту", який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома й більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Під Вовчанськом ворожий дрон влучив у вантажівку, водій важко поранений - Синєгубов

АВСТРАЛІЯ ВИДІЛЯЄ УКРАЇНІ ПАКЕТ У 100 МЛН ДОЛАРІВ - МІНІСТР ОБОРОНИ МАРЛЗ

Сирський на зустрічі у форматі Рамштайн розповів про загострення ситуації на фронті та потреби України

Суд заарештував голову Броварської райадміністрації Майбоженка без права застави - Офіс генпрокурора

Голові Броварської райадміністрації Майбоженку, який скоїв ДТП із чотирма постраждалими, висунуто підозру

Найближчими днями в Україні трохи потеплішає, місцями пройдуть короткочасні дощі

Шмигаль ознайомився з процесом зведення фортифікацій на кордоні з Білоруссю у Волинській області

Світ має всі можливості, щоб допомогти збивати кожну ракету і кожен дрон російських терористів - Зеленський

Унаслідок негоди без світла майже 4 тис. споживачів у 28 населених пунктах Сумської області - Міненерго

Пожежа виникла на інфраструктурному об'єкті в Дніпровському районі після удару ворога - голова ОВА Лисак

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА