15:40 11.12.2017

Климпуш-Цинцадзе сподівається, що Угорщина припинить перешкоджати євроінтеграції України після висновків Венеціанської комісії

2 хв читати
Климпуш-Цинцадзе сподівається, що Угорщина припинить перешкоджати євроінтеграції України після висновків Венеціанської комісії

Висновки Венеціанської комісії щодо мовного закону нададуть підстави Угорщині припинити протидію євроатлантичним і євроінтеграційним прагненням України, сподівається віце-прем'єр України Іванна Климпуш-Цинцадзе.

 

"Мені дуже хотілося вірити, що неодноразові заяви з боку Угорщини, що Україна має врахувати позицію і пропозиції Венеціанської комісії, мають зараз розблокувати цю протидія українським євроатлантичним і євроінтеграційним прагненням", - сказала І.Климпуш-Цинцадзе в коментарі агентству "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

При цьому віце-прем'єр зазначила, що Угорщина "зараз робить основний акцент на тому, що Україна має знайти взаєморозуміння з угорською нацменшиною".

"Я переконана, що це можливо зробити за умови, що це нацменшина є самостійним гравцем", - сказала І.Климпуш-Цинцадзе.

Як повідомлялося, 28 вересня набув чинності закон України "Про освіту", який, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, Але, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома і більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами ЄС. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

27 жовтня Угорщина заблокувала засідання комісії "Україна - НАТО" в грудні 2017 року. "Угорщина не може підтримати інтеграційні прагнення України, тому вона наклала вето на скликання саміту "НАТО - Україна" в грудні", - заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сійярто.

Міністр нагадав, що після ухвалення Верховною Радою закону "Про освіту" Угорщина пообіцяла, що угорська дипломатія використовує всі інструменти, щоб перешкоджати євроінтеграційним прагненням України.

МЗС України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії.

8 грудня Міністерство освіти і науки України повідомило, що Європейська комісія за демократію через право (Венеціанська комісія) не підтримала обвинувачення Угорщини в звуженні прав національних меншин у статті про мову навчання в законі України "Про освіту". Так, Венеціанська комісія заявила, що питання змісту і обсягу прав належать виключно до компетенції Конституційного суду України, а низка питань щодо застосування мов має вирішуватися спеціальними законами.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА