07:33 15.12.2017

В окупованому Криму не надали медичну допомогу політв'язню Дегерменджі

4 хв читати
В окупованому Криму не надали медичну допомогу політв'язню Дегерменджі

Кримськотатарський активіст Бекір Дегерменджі, затриманий в кінці листопада 2017 російськими окупаційними властями Криму по "справі Веджіє Кашка", в ніч на четвер був терміново госпіталізований з Сімферопольського СІЗО і знаходиться в лікарні у вкрай важкому стані, повідомили в Кримській правозахисній групі.

"14 грудня 2017 о третій годині ночі 57-річного кримськотатарського активіста Бекіра Дегерменджі, який знаходиться в Сімферопольському СІЗО за сфабрикованою справою про нібито вимагання, відвезли в реанімацію. Бекір Дегерменджі має 3 групу інвалідності і страждає від бронхіальної астми", - йдеться в повідомленні на сайті групи в четвер.

В інформації зазначається, що стан Б.Дегерменджі вкрай важкий, він знаходиться в медикаментозному сні на штучній вентиляції легенів, у нього набряк легенів і серцева недостатність.

За інформацією родичів і адвоката, ув'язнений знаходиться в 7 міській лікарні Сімферополя, де його в несвідомому стані тримають у наручниках. До палати не допускають дружину Б.Дегерменджі і адвоката, троє де-факто представників поліції знаходяться біля палати, у самій лікарні велика кількість так званих правоохоронців.

"Протягом п'яти попередніх днів Бекір Дегерменджі не міг спати через загострення астми. Його адвокат вимагав госпіталізації і надання медичного лікування, проте де-факто суд відхилив клопотання захисника. 6 грудня 2017 де-факто суд відхилив касаційну скаргу на обрану міру запобіжного заходу", сказано в повідомленні.

Підкреслюється, що під час судового засідання Б.Дегерменджі стало погано, викликали швидку, але при цьому арешт залишили в силі. Під час засідання активіст був у кисневій масці.

Разом з тим, адвокати фігурантів "справи Веджіє Кашка" Б.Дегерменджі і Асана Чапуха, Едем Семедляев і Айдер Азаматов подали скарги в тимчасово підконтрольну Кремлеві прокуратуру Криму на бездіяльність співробітників СІЗО.

В інформації на сайті Крим.Реаліі в четвер повідомляється, що адвокати планують звертатися до омбудсменів Криму і Росії, а також подавати клопотання про вжиття термінових заходів в порядку правила 39 регламенту Європейського суду з прав людини (заборона державі здійснювати дії, які можуть призвести до заподіяння непоправної, істотної шкоди життю, здоров'ю - ІФ).

"Я подав низку скарг, у тому числі в прокуратуру, на бездіяльність працівників Федеральної служби виконання покарань, яка призвела до таких наслідків для мого підзахисного. Також я подав заяву омбудсменам Криму та Росії. Вчора я подав клопотання слідчому про зміну запобіжного заходу для Бекіра Дегерменджі . Окрім того, сьогодні я планую звернутися до ЄСПЛ, щоб вони негайно відреагували на ситуацію, що склалася ", - заявив Е.Семедляев.

За словами адвоката, А.Чапух досі перебуває в СІЗО Сімферополя. Кілька днів тому керівництво СІЗО обіцяло А.Азаматову планово перевести його підзахисного до однієї з лікарень міста. Захист подав скаргу в кримську прокуратуру з цього приводу.

"Плануємо подати заяву на медичний огляд, оскільки ми так і не знаємо його діагнозу (імовірно у А.Чапуха в СІЗО стався мікроінсульт). Окрім того, направимо заяви омбудсменам Криму та Росії. Скаргу до ЄСПЛ ми також будемо готувати", - розповів А .Азаматов.

Свою позицію щодо Б.Дегерменджі висловило американське посольство в Києві.

"Російська окупаційна влада повинна забезпечувати необхідну медичну допомогу Бекіра Дегерменджі, чергового політв'язня в Криму", йдеться в заяві на акаунті посольства США в Твіттер в четвер.

Як повідомлялося, 23 листопада у представників кримськотатарської громади в окупованому РФ Криму були проведені обшуки і затримання.

За даними правозахисної організації Крим_SOS, обшуки відбулися в м.Сімферополь, сел.Сімеіз, селах Холодівка, Грушівка, Південне. Були затримані Руслан Трубач, Б.Дегерменджі, А.Чапух, Казим Аметов, Куртсеіт Абдуллаєв, Кязім Аметов і Веджіє Кашка.

За інформацією лідера Меджлісу кримськотатарського народу, народного депутата України фракції БПП Рефата Чубарова, В.Кашка була госпіталізована і згодом померла. "З Криму прийшла чорна звістка про смерть ветерана кримськотатарського національного руху, 82-річної легендарної Веджіє Абла Кашка, якій стало погано під час обшуку в її будинку. Веджіє Абла Кашка померла в машині швидкої допомоги", - написав він на своїй сторінці в соцмережі Facebook 23 листопада 2017 року.

За словами лідера Меджлісу, аналіз інформації, що надходить, свідчить про широкомасштабну спецоперацію ФСБ РФ в Криму з метою нових арештів активістів національного руху і компрометації Меджлісу. "При цьому роль провокатора, явного або вимушеного, відведена громадянинові Туреччини Юсуфу Айтану, який втерся в довіру до сім'ї Веджіє Абла Кашка", - повідомив Р.Чубаров.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

ЗСУ знищили низку об'єктів на військовому аеродромі в Джанкої - ГУР

Ворог намагається захопити Часів Яр, закидає місто КАБами й не зважає на свої втрати - ОСУВ "Хортиця"

Найближчі дні в Україні будуть прохолодними та дощовими, в суботу подекуди нічні заморозки

Армія РФ завдала ракетного удару по Дніпровському району, є постраждалі, зафіксовано загоряння - голова ОВА

Кулеба - союзникам: Системи Patriot і SAMP/T потрібні вже сьогодні для порятунку життя людей і економіки

Перші 13 із 60 ветеранів з ампутаційними пораненнями відбули до Берліна для встановлення сучасних інноваційних протезів - мер Києва

Обвинувачений у спробі дати хабар чиновникам "Укргазвидобування" визнав провину, просить перерахувати гроші ЗСУ

ТЧХУ не комунікує з організаціями Червоного Хреста Росії та Білорусі - Доценко

Закон про Товариство Червоного Хреста України треба актуалізувати - Доценко

Польські фермери відновили блокування доріг на прикордонні переходи "Краківець" і "Шегині" - Держприкордонслужба

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА