22:24 21.12.2017

Лондонський суд видав наказ про арешт активів групи "Енергостандарт" Григоришина

2 хв читати
Лондонський суд видав наказ про арешт активів групи "Енергостандарт" Григоришина

Високий суд Англії та Уельсу видав наказ про арешт активів групи "Енергетичний стандарт" бізнесмена Костянтина Григоришина у рамках забезпечувального заходу для виконання рішення суду про виплату понад $300 млн компаніям Володимира Лук’яненка та Вадима Новинського, повідомило видання LIGA.net у четвер.

Згідно з його даними, таке рішення було ухвалено 20 грудня і стосується, зокрема, таких українських компаній, як "Запоріжтрансформатор", "Турбоатом", ПАТ "Сумське НВО", "Укррічфлот", "Запорізький кабельний завод", "Сварог Ессет Менеджмент".

Як раніше зазначалося на медіаплатформі Global Arbitration News, модерованій Baker&McKenzie, і в матеріалах McNAIR Chambers, суть розпочатого в 2013 році спору стосувалася угоди про спільне підприємство (JVA) Stremvol Holdings Limited (мажоритарій "Сумського НВО") та опційний контракт "пут" (на продаж). Її уклали між собою позивачі (дві компанії, що належать В.Лук’яненку) з відповідачами (три компанії, що належать К.Григоришину). Позивачі стверджували, що відповідачі за рахунок "незаконної схеми" виводили частину прибутку від СП на пов'язані з ними компанії та порушили зобов'язання за опціоном, зажадавши компенсації за це відповідно у розмірі $55,8 млн та $250 млн. У свою чергу відповідачі заперечували наявність "незаконної схеми" і стверджували, що відповідачі могли продати свої акції за ціною не вище за $4 млн.

Арбітражний трибунал 9 травня 2016 року оприлюднив рішення на користь позивачів на загальну суму $305,8 млн. Відповідачі оскаржили це рішення, стверджуючи, що мали місце 16 серйозних порушень, зокрема, відмова суду розглянути всі питання, проте на початку жовтня 2017 року їм остаточно було відмовлено в апеляції.

Як повідомлялося, наприкінці 2012 року "Смарт-Холдинг" В.Новинського придбав у екс-гендиректора Сумського НВО В.Лук’яненка 25% акцій Great Station Properties, яка, у свою чергу, володіла 48,9% акцій Stremvol Holdings. В.Лук’яненко також надав "Смарт-Холдингу" опціон на викуп акцій Great Station Properties. Таким чином, група стала власником 10,04% акцій заводу, а в майбутньому могла отримати контроль над 40,04% його акцій.

Сумське НВО - один із найбільших в Європі виробників газоперекачувальних агрегатів і комплектних компресорних станцій різного призначення; широкої номенклатури насосів, компресорів, центрифуг, обладнання для хімічної, газової та нафтопереробної промисловості, атомних електростанцій.

Сумське НВО в 2016 році скоротило чистий збиток на 35% проти 2015 року - до 1,14 млрд грн, чистий дохід знизився на 31,4% - до 1 млрд 165 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА