21:03 10.01.2018

Нью-Йорк зажадав мільярди доларів з нафтокомпаній за зміни клімату

2 хв читати
Нью-Йорк зажадав мільярди доларів з нафтокомпаній за зміни клімату

Влада Нью-Йорка звинувачує найбільші нафтові компанії світу в потуранні змінам клімату і має намір стягнути з них мільярди доларів, пише The New York Times.

Найбільше місто США подало позов до окружного суду по Південному Нью-Йорку (Манхеттен) до BP Plc, Chevron Corp., ConocoPhillips, Exxon Mobil Corp. і Royal Dutch Shell Plc, щоб "захистити нью-йоркців від наслідків змін клімату", заявив в середу мер міста Білл де Блазіо.

"Ми донесемо боротьбу зі змінами клімату прямо до цих компаній, які знали про наслідки і навмисно вводили суспільство в оману, щоб захистити прибутки, - сказав він. - Їх жадібність поставила нас в це положення, і тепер їм доведеться розділити з Нью-Йорком витрати на забезпечення безпеки".

Також, за словами мера, міські пенсійні фонди, обсяг активів яких становить $ 189 млрд, відмовляться від інвестицій в нафтогазові і вугільні компанії. П'ять пенсійних фондів Нью-Йорка вклали близько $ 5 млрд в цінні папери понад 190 компаній, пов'язаних з викопними видами палива, пише The Financial Times.

У позовній заяві Нью-Йорка стверджується, що відповідачі "через видобуток і продаж викопних видів палива несуть колективну відповідальність за більш ніж 11% усіх обсягів забруднення з промислових джерел, яке накопичувалося в атмосфері з перших днів промислової революції".

Представник Shell Кертіс Сміт заявив агентству Bloomberg, що компанія вважає зміну клімату "складною проблемою суспільства, яку слід вирішувати за рахунок здорової державної політики та культурних перетворень, а не в суді". Решта відповідачів поки не коментувала позов Нью-Йорка.

Раніше подібні позовні заяви були направлені в суди містами штату Каліфорнія, включаючи Сан-Франциско, Окленд і інші. Національна асоціація промисловців США назвала подібні позови нічим не обгрунтованими і політично мотивованими. Як повідомляє CNN, ExxonMobil визнала каліфорнійські позови частиною "масштабної змови" проти компанії і загрожувала міській владі судовими контрзаходами.

Раніше вчені назвали 2017 рік одним з трьох найспекотніших в історії.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

Окупанти двічі обстріляли прикордонний Вовчанськ, поранено чоловіка

Зеленський із віцепрем'єром німецького уряду Габеком обговорив постачання ППО та спільні оборонні проєкти

Україна почала переговори з Чехією про укладення угоди з безпеки

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА