Інтерфакс-Україна
20:03 13.01.2018

Макрон закликав внести французький багет до переліку об'єктів спадщини ЮНЕСКО

2 хв читати
Макрон закликав внести французький багет до переліку об'єктів спадщини ЮНЕСКО

Мистецтво приготування традиційного французького багета має стати об'єктом всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, заявив президент Франції Емманюель Макрон. Він підтримав прохання вітчизняних булочників внести багет до списка ЮНЕСКО


Президент Франції Емманюель Макрон підтримав пропозицію французьких булочників і закликав внести традиційний багет в реєстр нематеріальної культурної спадщини ЮНЕСКО.

"Багету заздрять у всьому світі. Необхідно зберегти передовий досвід і ноу-хау з його виготовлення, саме тому потрібно включити його в список", - заявив президент Франції. "Багет - це повсякденне життя французів, а хліб - особлива історія, це ранок, полудень і вечір французів щодня", - цитує Макрона Le Figaro.

У п'ятницю, 12 січня, делегація французьких булочників прийшла привітати Макрона з настанням нового року і за традицією подарувала президенту "королівську галету" - пиріг з мигдальною начинкою та запеченою всередині порцеляновою фігуркою, який подають на французькі столи на початку січня, повідомляла радіостанція RFI.

"Багет - такий же символ Франції, як Ейфелева вежа. У нашій країні кожен день двері в булочну відкривають 12 млн осіб", - сказав Домінік Анракт, глава Французької конфедерації булочників і кондитерів (CNBPF).

Він вважає, що включення багета в списки світової нематеріальної спадщини допоможе зберегти ремісничі традиції французького хлібопечення і сприятиме професійної діяльності 33 тис. французьких булочників.

RFI наводить також основні характеристики традиційного французького багета. "Багет, який зазвичай називають "французьким", має кілька традиційних імен: "паризький багет" або просто "хліб багет", усі вони походять від подовженої форми, яку надають хлібу. Стандартний багет повинен бути шириною приблизно 5-6 см, висотою 3-4 см і довжиною 65 см. Вага багета - 250 г. Біла м'якоть повинна ховатися у хрусткій золотистій скоринці. Відмітна ознака хорошого багета: стисла пальцями м'якоть негайно повертається до первинної форми, варто прибрати руку", - пише видання.

У 1993 році у Франції був прийнятий спеціальний закон, який визначає правила виготовлення традиційного багета, при його виготовленні можуть використовуватися тільки пшеничне борошно, вода, дріжджі, або закваска і сіль. Окрім того, пекарям дозволено використовувати тільки три добавки: до 0,5% бобової борошна, до 0,5% соєвого борошна і до 0,3% борошна з пшеничного солоду.

Усього в хлібопекарській галузі Франції працюють 180 тис. осіб, які щодня випікають близько 30 млн багетів, при цьому промисловим способом виготовляється близько 30% багетів.

У грудні 2017 року ЮНЕСКО внесла техніку приготування неаполітанської піци до переліку об'єктів нематеріальної культурної спадщини людства.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

ОСТАННЄ

З окупованої території в Україну повернулись 15-річний хлопець з мамою – Зарівна

Україна в 2026р. перейде на нові європейські правила у ветеринарній медицині - Держпродспоживслужба

Глава МВС України: РФ навмисно ускладнює процес ідентифікації тіл загиблих

В КОВА нагадали про необхідність проходження повторного медогляду для певних категорій людей з інвалідністю

СЗРУ попереджає: Росія планує на наступному тижні кульмінацію кампанії з дискредитації України у контексті обмінів, що тривають

Зеленський і президент Австрії обговорять підтримку України - ОП

В Одесі поліція розслідує обставини падіння дитини з багатоповерхівки

Нардепи хочуть змінити систему пільгового проїзду для ветеранів

Lufthansa призупиняє польоти в Тель-Авів і Тегеран до 31 липня

В Луцькому ОТЦК заперечують насильницьке доставлення та нанесення тілесних ушкоджень громадянину Музичко

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новини з усієї України

РЕКЛАМА