14:12 01.02.2018

МОН готове за рекомендацією Венеціанської комісії продовжити до 2023 року перехідний період для імплементації мовної статті

2 хв читати
МОН готове за рекомендацією Венеціанської комісії продовжити до 2023 року перехідний період для імплементації мовної статті

Міністерство освіти і науки України в повному обсязі прийняло рекомендації Венеціанської комісії щодо мовної статті закону "Про освіту" та погоджується, що перехідний період для імплементації статті має бути продовжено до 2023 року, наголошує глава відомства Лілія Гриневич.

Як повідомляє в четвер прес-служба Міносвіти, таку позицію Л.Гриневич озвучила на зустрічі з послом Румунії в Україні Крістіаном-Леоном Цуркану.

"Ми вдячні Венеціанській комісії за оперативну та професійну роботу і готові імплементувати ці рекомендації. Важливо розуміти, що ми це робимо не через реакцію окремих країн, наше перше завдання - дати кожній українській дитині, незалежно від її національності або місця проживання, високий рівень володіння українською мовою. Для цього нам потрібно, щоб всі були готові до імплементації статті, а також щоб при цьому враховувалися особливості навчання для національних громад різних мовних груп", - пояснила міністр.

Вона додала, що Україна підготує покрокову карту імплементації мовної статті.

За інформацією прес-служби, окремо на зустрічі обговорювалося питання доопрацювання Протоколу про співробітництво у сфері освіти між Міністерством освіти і науки України та Міністерством національної освіти Румунії. Документ планують підписати в поточному році в Бухаресті після завершення переговорів.

"Ми переглянули останній драфт протоколу. З нашого боку переважно редакційні правки. Щодо змістовного - нам важливо, щоб угода була збалансованою і всі положення були на основі паритету", - зазначила Л.Гриневич.

Як повідомлялося, 28 вересня 2017 року набув чинності закон України "Про освіту", який, серед іншого, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але відповідно до освітньої програми можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома та більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами ЄС. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право навчання рідною мовою поряд із українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладах дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ Угорщини 26 вересня заявило про намір країни блокувати зближення України і ЄС через закон про освіту. МЗС України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії.

8 грудня Міністерство освіти і науки України повідомило, що Венеціанська комісія не підтримала обвинувачення Угорщини в звуженні прав національних меншин у статті про мову навчання в законі України "Про освіту".

У МОН заявили про готовність імплементувати рекомендації комісії і розробили три моделі імплементації мовної статті в законі "Про загальну середню освіту".

Л.Гриневич раніше зазначала, що перехідний період до повного введення норми про мови навчання може бути продовжено з 2020 року, як це передбачено зараз, до 2022 року, особливо для дітей, рідна мова яких не належить до слов'янської групи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Засновника криптобіржі FTX Сема Бенкмана-Фріда засуджено до 25 років в'язниці

Нікопольський район протягом дня зазнав п’яти артилерійських обстрілів і п’яти атак БПЛА

План України з п'яти кроків щодо розблокування українсько-польського кордону має позитивну динаміку - Шмигаль

Зеленський провів телефонну розмову зі спікером Палати представників Джонсоном

Зеленський і голова Національних зборів Франції обговорили співпрацю в оборонній сфері

Лише 3% випущених РФ із початку року по Україні ракет, безпілотників і керованих бомб уразили військові цілі - Умєров

Окупанти завдали авіаудару по Миколаївці Донецької області, загинула місцева жителька - МВС

Україні потрібна допомога, щоб підготуватися до російського наступу, - Зеленський

СБУ повідомила про підозру ватажкам "ДНР" за голосування на незаконних виборах

Відбулося надзвичайне засідання Ради Україна-НАТО на рівні послів у зв'язку з обстрілами РФ української критичної інфраструктури

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА