12:38 30.08.2019

Гриневич проти різкої оптимізації шкільної мережі

2 хв читати
Гриневич проти різкої оптимізації шкільної мережі

Колишній міністр освіти і науки України Лілія Гриневич проти різкої оптимізації мережі навчальних закладів і вважає, що цей процес має бути планомірним.

"Оптимізація (мережі навчальних закладів - ІФ) постійно відбувається. І кількість шкіл із року в рік зменшується. Це дуже непопулярний процес. І якщо хтось думає, що це можна зробити в один клік, звільнити десятки тисяч учителів, то я дуже не рекомендую таку реформу. Це має бути планомірний процес. Крім того, якщо це передбачатиме звільнення великої кількості людей, то ті країни, в яких таке відбувалося, супроводжували це програмами підтримки, працевлаштування і перепрофілювання цих учителів, це дуже серйозне завдання", - повідомила Гриневич в ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

Вона нагадала, що на сьогодні діє формула освітньої субвенції, яка стимулює збільшення дітей у школі, й оптимізацію мережі закладів.

"Коли ми розпочинали роботу в 2016 році, в нас було 137 опорних шкіл, а наразі ми маємо 806 таких закладів. Тому оптимізація відбувається. А репресивний спосіб, так раптом закрити 30% шкіл у сільській місцевості, як це розповідають, або збільшити навантаження на вчителів через скорочення я вважаю неправильним", - додала вона.

Гриневич також вважає, що такі рішення можуть перешкодити перебігу реформи освіти або навіть призвести до її зриву.

Гриневич, зокрема, додала, що не радила б своїм наступникам ухвалювати волюнтаристські рішення, якщо вони неприйнятні для значної частини спільноти.

"Усі рішення в освіті потрібно проводити з консультаціями, широким інформуванням громадськості, з тим, щоб ви могли пояснити свою позицію, почути іншу та знайти правильний консенсус. Тут неможливо діяти "танком". Тому я не раджу приймати волюнтаристські рішення, натомість намагатися здобувати підтримку в тих спільнотах, з якими ви хочете робити реформу. Реформу освіти не може робити одна людина, реформу освіти роблять спільноти", - наголосила Гриневич.


Повний текст інтерв'ю з Лілією Гриневич буде розміщено на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА