15:26 02.02.2018

Україна заморожує $144 млн на іноземних рахунках у справі про "вишки Бойка"

2 хв читати
Україна заморожує $144 млн на іноземних рахунках у справі про "вишки Бойка"

 Україна заморожує $144 млн на іноземних рахунках у рамках розслідування справи про зловживання під час закупівлі двох морських бурових установок ДАТ "Чорноморнафтогаз" у 2011-2012 роках, повідомив генеральний прокурор України Юрій Луценко.

"Ми отримали інформацію і через міжнародну систему фінансового моніторингу здійснюємо замороження й аналіз руху коштів на рахунках, на які надійшли крадені кошти в загальній сумі близько $144 млн. Аналіз руху цих коштів може вивести нас на інші підозри. Теоретично, і на інші подання до Верховної Ради (окрім подання щодо Євгена Бакуліна - ІФ), якщо буде надано докази, що кошти надходили з цих рахунків на рахунки інших посадових осіб", - сказав він на брифінгу в Києві в п'ятницю.

За свідченнями, отриманими ГПУ, частина вкрадених під час операції з буровими коштів була розподілена таким чином: $95 млн перераховано на рахунки, підконтрольні Віктору Януковичу та Сергію Арбузову (на той час глава НБУ - ІФ), $25 млн - на рахунки, що належать Світлані Бакуліній (дочці Є.Бакуліна, який на той час керував "Нафтогазом"), $15 млн - перераховані на рахунки власника латвійської компанії Rigas Kugu Buvetava Василя Мельника.

Крім того, за даними Ю.Луценка, Євген Корнійчук (на той час заступник голови "Нафтогазу") отримав готівкою $2 млн, Валерій Ясюк (який очолював "Чорноморнафтогаз") - $3 млн, Наталія Ігнатченко (голова наглядової ради Вернум Банку) - $4 млн, начальник управління комерції "Чорноморнафтогазу" - $0,1 млн.

"Також заступнику голови "Чорноморнафтогазу" Олександру Кацубі обіцяли після заволодіння коштами під час купівлі другої бурової установки передати $1-2 млн для купівлі будинку в Обухівському районі Київської області. Проте з огляду на описані події в ЗМІ (скандал із "вишками Бойка" - ІФ) йому було відмовлено у видачі готівки, що, до речі, посприяло підписанню угоди із слідством минулого року", - додав генпрокурор.

Як повідомив Ю.Луценко, загалом вартість закупівлі двох бурових установок спочатку була завищена на $409 млн - до $798 млн. Проте через скандал, що розгорівся, частину коштів було спрямовано на доукомплектування бурових з тим, щоб створити видимість обґрунтованості їхньої ціни.

"Фактично вдалося привласнити, як про це свідчать матеріали слідства та висновки експертизи, $144 млн", - резюмував генпрокурор.

Як повідомлялося, в 2011-2012 роках "Чорноморнафтогаз" придбав дві СПБУ п'ятого покоління ("Петро Годованець" і "Незалежність", вироблені в Сінгапурі компанією Keppel FELS). Під час окупації Криму Росія захопила ці СПБУ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА