16:00 02.02.2018

Генпрокуратура не має відношення до розслідування справ щодо Злочевського, але готова сприяти - Луценко

3 хв читати
Генпрокуратура не має відношення до розслідування справ щодо Злочевського, але готова сприяти - Луценко

 Генеральна прокуратура України не має відношення до розслідування кримінальних проваджень, фігурантом яких був екс-міністр екології та природних ресурсів Микола Злочевський, але готова сприяти антикорупційним органам у розслідуванні справ, заявив глава відомства Юрій Луценко.

"Мені невідомо, у яких справах тут (в Україні - ІФ) був пан Злочевський. Більше того, про сам факт його прибуття я дізнався зі ЗМІ. Водночас це стало приводом нарешті внести ясність у питання щодо кримінальних проваджень, які були відкриті стосовно його", - сказав Ю.Луценко на брифінгу в Києві в п'ятницю, коментуючи інформацію в ЗМІ про те, що М.Злочевський з'явився в Україні.

Він розповів, що в грудні 2015-2016 року Генпрокуратура передала до Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) всі провадження, які стосувалися бізнесу М.Злочевського та його діяльності на посаді міністра.

За словами Ю.Луценка, кримінальні справи стосувалися факту зловживання службовим становищем посадовими особами Мінекології в 2011-2013 роках під час закупівлі та видачі спеціальних дозволів на користування надрами приватним підприємствам.

"Саме ця справа була закрита САП (Спеціалізованою антикорупційною прокуратурою - ІФ) 1 серпня 2017 року. Інші справи, наскільки я розумію, все ще перебувають у розслідуванні Національного антикорупційного бюро", - сказав генпрокурор.

"До закриття цих справ або тривалого розслідування цих справ Генпрокуратура не має ніякого відношення", - додав він.

Генпрокурор зазначив, що в липні 2016 рік прокуратура за матеріалами Державної фіскальної служби відкрила своє провадження щодо ухилення від сплати податків з використанням фіктивних фірм одного з підприємств корпорації Burisma, яка підконтрольна М.Злочевському. Під час розслідування цієї справи, як нагадав Ю.Луценко, пред'явлено обвинувачення бухгалтеру цієї фірми, а компанія Burisma сплатила до бюджету суму 200 млн грн.

"На мою думку, Генпрокуратура зробила все, що могла зробити у своїй частині. Усе інше перебуває в руках наших колег", - сказав генпрокурор і запевнив, що Генпрокуратура готова сприяти антикорупційним органам у розслідуванні справ.

Як повідомлялося, 1 лютого 2018 року інтернет-видання "Економічна правда" з посиланням на джерело на ринку повідомило, що М.Злочевський днями повернувся в Україну.

М.Злочевський обіймав посаду міністра екології в уряді прем'єр-міністра України Миколи Азарова з липня 2010 року по квітень 2012 року.

Наприкінці 2014 року М.Злочевський покинув Україну, а на початку 2015 року стало відомо, що Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні. М.Злочевського підозрювали в скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення).

У січні 2017 року компанія Burisma заявила про закриття в Україні всіх процесуальних і судових дій стосовно президента групи М.Злочевського та операційних компаній, що входять до Burisma Group.

Водночас джерело в правоохоронних органах повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що САП 1 серпня 2017 року закрила кримінальне провадження за фактом зловживання посадовими особами Мінекології своїм службовим становищем під час видачі спецдозволів на користування надрами приватним підприємствам у 2010-2012 роках (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України), яке відкрила Генпрокуратура в грудні 2015 року та передала до НАБУ за підслідністю.

Burisma Holdings володіє контрольним пакетом ТОВ "Куб-Газ", українськими добувними компаніями "ЕСКО-Північ", "Парі", "Перша українська нафтогазова компанія" та "Алдеа". У портфелі Burisma також дозволи на розробку родовищ у Дніпровсько-Донецькому, Карпатському та Азово-Кубанському басейнах. Загалом компанія володіє та розробляє 20 ліцензій на видобуток вуглеводнів в Україні, і 99% видобутку припадає на природний газ. Бенефіціаром Burisma є М.Злочевський.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА