21:14 02.02.2018

НАБУ розслідує ще одну справу про можливі зловживання в Мінекології часів Злочевського

4 хв читати
НАБУ розслідує ще одну справу про можливі зловживання в Мінекології часів Злочевського

Національне антикорупційне бюро України (НАБУ) розслідує кримінальне провадження про можливі зловживання в Міністерстві екології та природних ресурсів у той період, коли його очолював Микола Злочевський.

"Наразі детективи НАБУ розслідують факти зловживань, які, за версією слідства, відбувалися під час закупівлі Мінекології у 2011 році на кошти державного бюджету послуг із дистанційного зондування Землі", - повідомили в НАБУ у п'ятницю у відповідь на запит програми "Схеми" - спільного проекту радіо "Свобода" та телеканалу "UA: Перший".

Кримінальне провадження розслідується за статтями КК України "привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем (в особливо великому розмірі, вчинені організованою групою)", "легалізація (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (в особливо великому розмірі, вчинені організованою групою)", "зловживання владою або службовим становищем", "службова фальсифікація (що призвела до тяжких наслідків)".

У НАБУ зазначили, що досудове розслідування у справі триває, про підозру станом на 2 лютого нікому не повідомлено.

У бюро пояснили, що отримали цю справу від Генеральної прокуратури за підслідністю наприкінці 2015 року. Тоді до НАБУ передали ще одне кримінальне провадження, відкрите слідчими Генпрокуратури, за фактами можливих зловживань при видачі у 2010-2012 роках спеціальних дозволів на користування надрами суб'єктам господарювання. Це провадження, нагадали в НАБУ, було закрито в серпні 2017 року за рішенням Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП).

Як повідомлялося, 1 лютого 2018 року інтернет-видання "Економічна правда" з посиланням на джерело на ринку повідомило, що М.Злочевський днями повернувся в Україну.

М.Злочевський обіймав посаду міністра екології в уряді прем'єр-міністра України Миколи Азарова з липня 2010 року по квітень 2012 року.

Наприкінці 2014 року М.Злочевський залишив Україну, а на початку 2015 року стало відомо, що Генпрокуратура оголосила його в розшук за підозрою в незаконному збагаченні. М.Злочевського підозрювали в скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч. 3 ст. 368-2 Кримінального кодексу України (незаконне збагачення).

Як повідомила прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган, Генпрокуратура розслідувала кілька кримінальних проваджень, фігурантом яких був М.Злочевський, які в 2015-2016 роках передала до НАБУ. Зокрема, провадження за фактом вчинення посадовими особами Міністерства екології в 2011-2013 роках під час проведення процедур закупівель заволодіння бюджетними коштами, зловживання своїм службовим становищем та службове підроблення ч. 5 ст. 191, ч. 2 ст. 364, ч.2 ст. 366 Кримінального кодексу України), а також провадження за фактом зловживання посадовими особами Міністерства екології своїм службовим становищем при видачі спеціальних дозволів на користування надрами приватним підприємствам у 2010-2012 роках (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України).

Крім того, з липня 2016 року Генпрокуратура здійснювала досудове розслідування в кримінальному провадженні за підозрою М.Злочевського в незаконному збагаченні (ч. 3 ст. 368-2 Кримінального кодексу України), за підозрою головного бухгалтера ТОВ "ЕСК "Еско-Північ" в ухиленні від сплати податків (ч. 3 ст. 212 Кримінального кодексу України) і за фактом легалізації (відмивання) доходів, одержаних злочинним шляхом (ч. 3 ст. 209 Кримінального кодексу України".

За результатами досудового розслідування не встановлено порушень податкового законодавства з питань сплати податку на доходи фізичних осіб М. Злочевським, що підтверджується рішенням Центрального кримінального суду Великої Британії від 21 січня 2015 року. У зв'язку з цим 1 листопада 2016 року прокурор виніс постанову про припинення провадження у зв'язку з відсутністю в діянні складу кримінального злочину.

Л.Сарган повідомила, що за результатами слідства стосовно посадових осіб зазначених суб'єктів господарювання групи компаній Burisma Holdings до суду направлено клопотання про звільнення від кримінальної відповідальності у зв'язку з повним відшкодуванням завданих збитків, які суд задовольнив. Загалом сума сплати до державного бюджету становила майже 200 млн грн.

У січні 2017 року компанія Burisma заявила про закриття в Україні всіх процесуальних і судових дій стосовно президента групи М.Злочевського та операційних компаній, що входять до Burisma Group.

Джерело в правоохоронних органах повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що САП 1 серпня 2017 року закрила кримінальне провадження за фактом зловживання посадовими особами Мінекології своїм службовим становищем при видачі спецдозволів на користування надрами приватним підприємствам у 2010-2012 роках (ч. 2 ст. 364 Кримінального кодексу України), яке відкрила Генпрокуратура в грудні 2015 року та передала до НАБУ за підслідністю.

Burisma Holdings володіє контрольним пакетом ТОВ "Куб-Газ", українськими видобувними компаніями "Еско-Північ", "Парі", "Перша українська нафтогазова компанія" і "Алдеа". У портфелі Burisma також дозволи на розробку родовищ у Дніпровсько-Донецькому, Карпатському та Азово-Кубанському басейнах. Загалом компанія володіє і розробляє 20 ліцензій на видобуток вуглеводнів в Україні, і 99% видобутку припадають на природний газ. Бенефіціаром Burisma є М.Злочевський.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко 2 лютого заявив, що Генпрокуратура не має відношення до розслідування кримінальних проваджень, фігурантом яких був М.Злочевський, але готова сприяти антикорупційним органам у розслідуванні справ.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

Чоловік, про загибель якого в результаті обстрілу в Білопіллі повідомлялося раніше, живий, але у важкому стані

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА