14:00 07.02.2018

Фінансовий комітет Ради рекомендує прийняти за основу законопроект про ОСАЦВ у новій редакції

2 хв читати
Фінансовий комітет Ради рекомендує прийняти за основу законопроект про ОСАЦВ у новій редакції

Комітет Верховної Ради з питань фінансової політики та банківської діяльності 6 лютого ухвалив рішення зареєструвати доопрацьований законопроект про обов'язкове страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (ОСАЦВ, №367) і рекомендувати парламенту прийняти його за основу, написав на своїй сторінці у Facebook народний депутат Максим Поляков (фракція "Народний фронт").

"Цей закон стосується кожного громадянина країни, оскільки кожен з нас є або водієм або пішоходом і потенційно кожен може зіткнутися з проблемами у разі ДТП і пошкоджень транспортного засобу", - зазначив він.

Він уточнив, що цей законопроект, зокрема, передбачає приведення захисту потерпілих у дорожньо-транспортних пригодах у відповідність до вимог законодавства Європейського Союзу шляхом поступового збільшення страхових сум; вдосконалення системи врегулювання страхових випадків шляхом спрощення процедури повідомлення про ДТП; чітку регламентацію і часові межі для прийняття рішення про визначення страхового відшкодування та його виплати, порядок оцінки розміру збитків потерпілого. При цьому документ позбавляє можливості недобросовісних страховиків затягувати виплати і занижувати їхній розмір.

Крім того, передбачається впровадження системи прямого відшкодування збитків, більш широке застосування електронних технологій при укладанні договорів, вдосконалення державного нагляду за дотриманням страховиками законодавства і МТСБУ при виконанні гарантійного та інформаційної функції.

Запропоновано також надати МТСБУ право здійснювати виплати за збанкрутілого страховика з моменту початку виведення його з ринку, підвищення відповідальності страховиків за порушення термінів виплати страхового відшкодування з їхньої вини шляхом введення додаткового штрафу. При цьому врегульовано механізм компенсації страховиком витрат особам, відповідальність якої застрахована.

Згідн із законопроектом також запропоновано в рамках імплементації вимог Євродирективи створення єдиного інформаційного центру, до якого може звернутися будь-яка особа (незалежно від того, в якій страховій компанії вона застрахована) для отримання консультації та інформації, надавши такі права і функції МТСБУ як саморегульованої організації учасників ринку.

М.Поляков зазначає, що наразі в країні укладено майже 6 млн договорів страхування ОСАЦВ, за які власники транспортних засобів внесли платежі на суму 3,67 млрд грн. Водночас страхові компанії відшкодували власникам транспортних засобів та постраждалим 1,7 млрд грн. (дані за дев'ять місяців минулого року).

"Незважаючи на таку різницю, ми маємо проблему як з банкрутством підприємств, так і з невиплатами за договорами ОСАЦВ і відшкодуванням Моторно-транспортного бюро, хоча резерви страхових компаній перевищують 3,5 млрд грн. На жаль, багато проблем виникає через неврегульованість законодавства, ухваленого в 2005 році, яке не враховує оновлену світову практику, не адаптоване до європейського законодавства, що передбачено Угодою про асоціацію Україна-ЄС", - зазначає депутат.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА