14:31 07.02.2018

Мінкульт має намір супроводжувати позов Історичного музею про незаконну спруду УПЦ (МП) на його території

3 хв читати
Мінкульт має намір супроводжувати позов Історичного музею про незаконну спруду УПЦ (МП) на його території

 Міністерство культури України супроводжуватиме позов Національного музею історії України (НМІУ) про незаконне встановлення каплиці Десятинного чоловічого монастиря Пресвятої Богородиці Української православної церкви (Московського патріархату) на території музею в центрі Києва.

"Очевидним є факт незаконного встановлення цих споруд... Ми зараз будемо супроводжувати позов, його за законом як суб'єкт господарського права має подавати Національний музей історії", - сказав міністр культури України Євген Нищук журналістам у середу в Києві.

За його словами, каплиця розташована на території Національного музею історії України. "Потім міський благоустрій або КМДА абсолютно цивілізовано має перенести ці об'єкти малої форми, незаконно встановлені, до місць, узгоджених із КМДА", - додав Є.Нищук.

Як повідомлялося, в 2007 році біля фундаменту Десятинної церкви було побудовано дерев'яну церкву УПЦ (МП). Кілька громадських організацій періодично протестували проти цієї споруди, стверджуючи, що відсутні відповідні дозвільні документи.

З 2010 року, незважаючи на протести громадськості та науковців, представники УПЦ, віряни і деякі політики домагалися затвердження зведення на Старокиївській горі "Національного православного комплексу", головною частиною якого мала бути відроджена церква Богородиці (Десятинна). У 2011 році тут явочним порядком з'явилися "Десятинний монастир", каплиця і Музей історії Десятинної церкви. Було проведено архітектурний конкурс, що передбачає зведення важкого храму зразка Х століття на фундаментах Десятинної церкви. Наприкінці грудня 2011 року фундамент храму було тимчасово законсервовано.

У 2013 році головний архітектор Києва Сергій Целовальник заявив, що глава УПЦ митрополит Володимир (Сабодан) погодився з тим, щоб не будувати новий храм на фундаменті Десятинної церкви. Глава Київської міськдержадміністрації Олександр Попов заявив, що київська влада наполягає на музеєфікації та консервації археологічних артефактів на залишках фундаменту Десятинної церкви і не підпише жодного документа, що дозволить будівництво на цьому місці.

Того ж року невідомий вночі підпалив дерев'яну церкву, розбивши вікно та виливши всередину будівлі горючу рідину. Церква отримала внутрішні пошкодження, обвалилася внутрішня обшивка. Ікони з мощами не постраждали.

25 січня 2018 року поліція Києва затримала двох киян, які намагалися скоїти підпал малої церковної будівлі, спорудженої біля будівлі НМІУ, яке в УПЦ (МП) називають Десятинним монастирем Різдва Пресвятої Богородиці. Причетних до підпалу раніше несудимих 33- і 36-річних киян, архітекторів Олександра Горбаня і Олексія Шемотюка затримали, Шевченківський райсуд Києва заарештував їх на 60 діб з альтернативою застави, а слідчий відділ Шевченківського управління поліції відкрив кримінальне провадження за ч.2 ст.15 ч .2 ст.194 (замах на умисне знищення або пошкодження майна) КК. 5 лютого суд відпустив О.Горбаня і О.Шемотюка під поручительство.

Прибічники заявляють, що О.Горбаня і О.Шемотюка обвинувачують "у спробі підпалу нелегального МАФу, самовільно побудованого на території Національного музею історії України". Режисер, волонтер і архітектор Данило Ковжун розповів, що це був перформанс, а не підпал, до того ж архітектори знають, що може призвести до пожежі, а що є вогнетривким.

Архієпископ Ніжинський і Прилуцький УПЦ (МП) Климент (Вечеря) стверджує, що документи на спорудження церковної споруди є.

5 лютого Міністерство культури України доручило директору НМІУ Тетяні Сосновській невідкладно звернутися до суду з позовами для усунення перешкод користування земельною ділянкою, що перебуває у користуванні музею, на якому кілька років тому було розміщено споруди УПЦ (МП). У відомстві заявляють, що забудова цієї ділянки незаконна, розташована на земельній ділянці особливо цінних територій і "призводить до пошкодження об'єктів культурної спадщини - ... дитинця стародавнього Києва з фундаментом Десятинної церкви (Церкви Успіння Пресвятої Богородиці) V-IX століть".

"Єдиним законним користувачем земельної ділянки на сьогодні є НМІУ. Законні права НМІУ, як землекористувача, порушено протиправними діями релігійної громади УПЦ", - заявляють у Мінкульті, зазначаючи, що, згідно із законом, землекористувач зобов'язаний забезпечувати використання землі за цільовим призначенням, а, як юрособа, має право бути позивачем у суді.

Водночас електронна петиція "Вирішити питання знесення незаконного спорудження - каплиці УПЦ МП - Десятинного чоловічого монастиря Пресвятої Богородиці на території НМІУ" набрала необхідну кількість голосів (понад 10 тис) і була прийнята до розгляду Київською міською радою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА