20:10 08.02.2018

Жебрівський просить генпрокурора та главу СБУ розібратися з саботажем "Донецькоблгазу" в постачанні газу, на підприємстві вимагають "дотримуватися законодавства"

4 хв читати
Жебрівський просить генпрокурора та главу СБУ розібратися з саботажем "Донецькоблгазу" в постачанні газу, на підприємстві вимагають "дотримуватися законодавства"

Голова Донецької обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський заявляє, що ПАТ "Донецькоблгаз" саботує постачання газу населенню Авдіївки та семи селищ Ясинуватського району, з огляду на таку ситуацію він звернувся до генерального прокурора та глави Служби безпеки України з проханням про правову оцінку дій облгазу.

"Жителі Авдіївки та семи селищ Ясинуватського району опинилися в заручниках монополіста – ПАТ "Донецькоблгаз", який буквально саботує подання газу людям уже готовим газопроводом. Звернувся до генерального прокурора, керівника СБУ з проханням надати правову оцінку діям керівництва та власників облгазів", - написав він на сторінці у Facebook у четвер.

На думку П.Жебрівського, дії керівництва та власників ПАТ "Донецькоблгаз" є сприянням терористичним організаціям у формі саботажу.

"Сподіваюся, що діям керівництва і власників ПАТ "Донецькоблгаз" офіційну правову оцінку буде надано найближчим часом", - додав голова ОВЦА.

Водночас на сайті ПАТ "Донецькоблгаз" розміщено офіційну заяву щодо ситуації, яка склалася навколо будівництва підвідного газопроводу високого тиску від газорозподільної станції (ГРС) смт Очеретине до Авдіївки.

У заяві зазначено, що було проведено непрозору процедуру відбору генерального підрядника будівництва нового підвідного газопроводу.

"ПАТ "Донецькоблгаз" надавало свої пропозиції з метою реалізації будівництва газопроводу, але генеральним підрядником обрано ТОВ "Теплоенергокомплект", який не має досвіду в реалізації таких проектів. Постачальником труби обрано ТОВ "Полімерна група "Терполімергаз", яке також не мало досвіду виробництва труби відповідно до вимог проекту", - наводяться відомості в заяві ПАТ.

Крім того, за інформацією підприємства, наразі розслідується кримінальне провадження за фактом можливого привласнення, розтрати, заволодіння чужим майном посадовою особою департаменту розвитку базових галузей Донецької ОВЦА, вчинене у великих розмірах під час виконання робіт із будівництва підвідного газопроводу від ГРС смт Очеретине до Авдіївки.

ПАТ "Донецькоблгаз" також нагадало про своє рішення взяти участь у будівництві газопроводу. 17 листопада 2017 року підприємство уклало договір субпідряду з генеральним підрядником будівництва ТОВ "Теплоенергокомплект" на виконання робіт із будівництва підвідного газопроводу, й того самого дня фахівці розпочали виконання зварювальних робіт. 5 січня 2018 року фахівці "Донецькоблгазу" завершили роботи, передбачені договором субпідряду, більше ніяких дій, пов'язаних із будівництвом цього газопроводу, ПАТ не виконувало. Оплати за виконані роботи ПАТ "Донецькоблгаз" не отримало, стверджує підприємство.

У заяві також зазначено, що з середини січня до ПАТ "Донецькоблгаз" надходили неодноразові звернення від Авдіївської військово-цивільної адміністрації та Донецької обласної військово-цивільної адміністрації з вимогою укласти договір на здійснення продувки (закачування) природним газом і експлуатації газопроводу.

"Однак ПАТ "Донецькоблгаз" неодноразово заявляло про свою готовність розпочати відповідні роботи тільки відповідно до чинного законодавства, зокрема до ліцензійних умов, які встановлюють імперативне зобов'язання для операторів ГРМ суворого дотримання положень правил безпеки систем газопостачання. Жоден із зазначених документів нам не надано. Цей факт позбавляє наше підприємство можливості підписати відповідні договори та розпочати роботи, які дали б можливість жителям Авдіївки та семи прилеглих сіл Ясинуватського району користуватися блакитним паливом і обігрівати свої будинки", - наголошується в заяві.

Крім цього, за даними ПАТ, значну ділянку газопроводу досі не зарито, а 36 зауважень працівників "Донецькоблгазу" генпідрядник і замовник будівництва не усунули.

"ПАТ "Донецькоблгаз" готове стати ініціатором відкритого підписання договорів на експлуатацію підвідного газопроводу високого тиску від ГРС смт Очеретине до Авдіївки, продувки, пуску газу, проведення комплексного випробування (пусконалагоджувальних робіт) за участю представників органів державної влади, місцевого самоврядування, засобів масової інформації та під контролем громадських організацій, але за безумовної вимоги дотримання чинного законодавства", - підсумовується в заяві.

Як повідомлялося, в червні 2017 року поблизу Авдіївки внаслідок ворожих обстрілів було пошкоджено газопровід, близько 22 тис. жителів залишилися без газопостачання.

18 серпня розпочалося будівництво підвідного газопроводу високого тиску від смт Очеретине до Авдіївки, завдяки якому можна буде подавати газ із підконтрольної Києву території і до Авдіївки, і до ще 7 навколишніх селищ (Красногорівка, Ласточкине, Орлівка, Тоненьке, Водяне, Первомайське та Нетайлове).

За словами П.Жебрівського, вартість проекту - близько 58 млн грн, частину цієї суми профінансує ПАТ "Авдіївський коксохімічний завод".

У січні поточного року П.Жебрівський повідомив, що Авдіївський газопровід повністю готовий до початку випробувань, після яких можна закачувати газ і розпочинати підключення будинків. Тоді він зазначив, що дав вказівку паралельно оформляти всю необхідну документацію, "щоб не затягувати процес".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Директор ЦРУ Бернс попереджає, що Україна може програти війну з Росією до кінця року, якщо США не надішлють більше допомоги

Зеленський нагородив Алена Делона орденом "За заслуги "

Україні необхідно $ 42 млрд бюджетної підтримки цього року

США заблокували рішення ООН щодо визнання Палестинської автономії повноправними членом

Окупанти обстріляли п'ять громад Сумської області, одна людина поранена - ОВА

ВИБУХИ В ПАВЛОГРАДІ - ТЕЛЕГРАМ-КАНАЛИ

Аварія на газопроводі в Харківській області не вплине на газопостачання споживачів

Раді рекомендують ухвалити в першому читанні законопроєкти, що вдосконалюють систему початкової загальновійськової підготовки та порядок ведення військового обліку

Боррель: Росія становить для ЄС екзистенційну загрозу

МАГАТЕ повідомило про чергову атаку майданчика ЗАЕС безпілотником

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА