17:03 09.02.2018

Європарламент просить Єврокомісію оцінити скасування переходу на літній час

2 хв читати
Європарламент просить Єврокомісію оцінити скасування переходу на літній час

Депутати Європейського парламенту підтримали прохання до Єврокомісії переглянути директиву про переведення стрілок годинника, пише Deutsche Welle.

Європарламент вирішив звернутися до ЄК, щоб та надала "ґрунтовну оцінку" директиві, що стосується переходу на літній час. Відповідний документ, підготовлений під керівництвом чеського парламентарія Павла Свободи, підтримали 384 депутати, проти висловилися 154 людини, зазначає AFP.

За словами П.Свободи, випущена в 1981 році директива Європейського Співтовариства, а також директива ЄС від 2001 року не мали очікуваного ефекту. При цьому П.Свобода послався на останні дослідження, що спростовують припущення про значну економію енергії в результаті переведення годинників двічі на рік.

Крім того, зміни добового ритму є значним ризиком для здоров'я людей і тварин, наголосив він. Чеський депутат також вказав на дані, що свідчать про зростання на 30% кількості ДТП у перший тиждень після переведення стрілок годинника.

У свою чергу єврокомісар з транспорту Віолета Булк повідомила, що готова розглянути прохання депутатів. При цьому вона зазначила, що відповідного звернення наразі від жодної з країн Євросоюзу не надходило.

Дебати і голосування в Європарламенті - перший крок до можливого скасування переходу на літній час у ЄС. Тепер Єврокомісією мають бути ухвалені рішення про зміну або скасування директиви ЄС від 2001 року, після чого країни ЄС зможуть скасувати літній час.

Наприкінці січня Фінляндія заявила про намір відмовитися від переходу на літній час, зазначивши, однак, що для цього їй необхідно заручитися підтримкою Європейського союзу.

У листопаді 2017 року в парламенті Фінляндії було розглянуто громадянську ініціативу про скасування переходу на літній час, яка зібрала понад 70 тис. підписів. Депутати дійшли висновку, що перехід на літній час слід скасувати. Але ініціативу довелося відхилити, оскільки Фінляндія підпорядковується директиві ЄС і не має права приймати самостійного рішення щодо цього питання.

В Євросоюзі перехід на літній час регламентує директива Європарламенту, яка встановлює, що літній час в усіх країнах ЄС діє з останньої неділі березня до останньої неділі жовтня. Цю директиву переглядають щоп'ять років.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА