12:50 14.02.2018

Пам'ятний знак УПА в Харкові невідомі розфарбували в кольори польського прапора

2 хв читати

 Невідомі намалювали на пам'ятному знаку воїнам Української повстанської армії (УПА) в Молодіжному парку в Харкові смуги білого та червоного кольору, на зразок польського прапора, повідомив громадський активіст Роман Черемський.

"Я виявив, що пам'ятний знак розфарбовано у кольори польського прапора і викликав поліцію. Після того, як вони зробили заміри, взяли зразки фарби, я його відмив", - сказав Р.Черемський агентству "Інтерфакс-Україна" в середу.

Він також висловив упевненість, що польська громада Харкова не має жодного відношення до наруги над пам'ятним знаком.

"Я впевнений, що це зробили ті ж люди, які здійснювали і всі попередні акти вандалізму щодо цього пам'ятного знака. Поляк ніколи не наніс би свій символ так вульгарно на пам'ятний знак УПА, навіть якщо він негативно сприймає Українську повстанську армію. Я вважаю, що це пряме замовлення з Кремля, щоб посварити Україну і Польщу, тому, з моєї точки зору, цією справою має займатися не лише поліція, але і СБУ", - сказав Р.Черемський.

За інформацією відділу комунікацій ГУ Національної поліції в Харківській області, на місце події виїжджала слідчо-оперативна група Київського відділу поліції міста. Інформація про інцидент зареєстрована в журналі єдиного обліку правопорушень. Вирішується питання про його правову кваліфікацію.

Пам'ятний знак УПА в Харкові було встановлено у Молодіжному парку Харківською обласною організацією "Народного Руху України" в 1992 році з дозволу Харківської міської ради.

До спроби знести його або зруйнувати вдавалися неодноразово, незважаючи на те, що пам'ятник розташований у 100 метрах від Київського райвідділу міліції.

20 грудня 2006 року пам'ятний знак знесли члени Євразійського Союзу молоді, але незабаром його відновили.

Пізніше представники лівих політичних партій неодноразово вимагали від міської влади знести пам'ятний знак УПА.

26 квітня 2013 року невідомі викрали частину пам'ятника - масивний гранітний камінь.

Міліція внесла цей факт до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками злочину, передбаченого ч.2 ст.296 (хуліганство) Кримінального кодексу України.

6 лютого 2014 року пам'ятний хрест викрали невідомі. Але незабаром його знову відновили.

У грудні 2014 року пам'ятний знак підірвали невідомі. Глава Харківської облдержадміністрації Ігор Балута пообіцяв, що винних у вибуху покарають, а сам пам'ятний знак - відновлять.

У ніч на 14 жовтня 2017 року невідомі облили пам'ятний знак УПА червоною фарбою.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА