14:36 17.02.2018

У Польщі розчаровані результатами переговорів Глинського і Розенка, очікують рішення щодо скасування заборони на ексгумацію поляків

2 хв читати
У Польщі розчаровані результатами переговорів Глинського і Розенка, очікують рішення щодо скасування заборони на ексгумацію поляків

Канцелярія президента Польщі Анджея Дуди розчарована результатами переговорів віце-прем'єрів України і Польщі, констатує глава канцелярії польського президента Кшиштоф Щерський (Krzysztof Szczerski).

"Канцелярія президента Польщі глибоко розчарована результатами переговорів між заступниками прем'єр-міністрів України і Польщі", – йдеться в заяві К.Щерського, розміщеній на сайті президента Польщі в суботу.

Він розцінює відсутність рішення української сторони на ексгумацію поховань поляків як невиконання мандата на переговори, який дали президенти України та Польщі Петро Порошенко і А.Дуда.

"Відсутність рішення української сторони щодо фундаментального питання – про скасування заборони на ексгумацію поляків на території України означає значне зниження рівня довіри та не відповідає мандату на переговори, який дали президенти двох країн, що суттєво позначається на взаєминах", – наголошується в заяві.

К.Щерський висловив сподівання, що заборону на ексгумацію буде скасовано найближчим часом на виконання зобов'язань.

Як повідомлялося, в грудні 2017 року А.Дуда під час візиту до Харкова заявив про необхідність відновлення дозволу на ексгумацію та перепоховання останків похованих у ХХ столітті поляків на території України та українців у Польщі.

"Ексгумація – це дуже важливий елемент. Я звернувся сьогодні до пана президента з дуже чітко сформульованим закликом, щоб ми могли подолати той глухий кут, який в цьому плані виник у польсько-українських відносинах. Щоб подолати цей глухий кут, необхідно повернути згоду на ексгумацію і по цю, і по ту сторону кордону", – сказав президент Польщі.

Віце-прем'єр-міністр України Павло Розенко 16 січня зустрічався в Польщі з віце-прем'єром – міністром культури Польщі Петром Глинським. За словами П.Розенка, переговори завершені, але не закінчені.

"Порушили низку важливих для українсько-польських відносин питань: загрози нового закону, права українців у Польщі, відновлення зруйнованих пам'ятників, проведення спільних заходів: конференцій, пошукових робот... Діалог і спільну роботу буде продовжено", – написав український віце-прем'єр в соцмережах.

На прес-конференції він висловив оптимізм щодо подальших переговорів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА