18:46 01.02.2018

ВР може звернутися до парламенту Польщі з огляду на ухвалення закону про заборону "бандерівської ідеології"

2 хв читати
ВР може звернутися до парламенту Польщі з огляду на ухвалення закону про заборону "бандерівської ідеології"

 У Верховній Раді України може бути підготовлено звернення до польського парламенту у зв'язку з ухваленням сенатом Польщі закону, який передбачає покарання за "злочини українських націоналістів", повідомила перший віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко.

"Останнє рішення такого радикального крила польської еліти суперечить духу дружби, співробітництва та добросусідства, які багато років існують між двома країнами - Україною та Польщею", - сказала І.Геращенко в ефірі телеканалу "112.Україна" в четвер.

За її словами, українська сторона не "вестиметься на ці провокаційні рішення" польської влади, проте вони не можуть бути не помічені українським суспільством і політиками.

"Вже є дуже чітка заява і президента України (Петра Порошенка - ІФ), і міністра закордонних справ (Павла Клімкіна - ІФ), і чітко зазначено, що рішення польського парламенту суперечить духу добросусідства. Ми сподіваємося, що президент Польщі Дуда займе послідовну позицію - ветує ці законопроекти, - це я від себе хочу сказати", - зазначила перший віце-спікер.

Водночас вона повідомила, що це рішення польського парламенту в четвер уже обговорювалося серед керівництва Верховної Ради. "Очевидно, що ці рішення Польщі викликали стурбованість серед усіх фракцій українського парламенту, і ми не виключаємо, що український парламент ухвалить відповідне звернення до польських колег, яке буде напрацьоване і профільним комітетом закордонних справ, і євроінтеграції, і до нього долучаться всі фракції парламенту. Для мене очевидно, що будь-яка заява має чітко фіксувати таке: немає ніякої "бандерівської ідеології", а є славна історія України - це історія боротьби за Україну, історія боротьби за нашу незалежність і суверенітет", - додала І.Геращенко.

Вона зазначила, що в історії відносин України та Польщі були різні сторінки, але це лише підштовхує народи двох країн "шукати те, що нас об'єднує, і навчитися прощати".

Як повідомлялося, сенат Польщі в ніч на 1 лютого ухвалив без поправок закон про Інститут національної пам'яті, який передбачає, зокрема, покарання за "злочини українських націоналістів".

За ухвалення законопроекту проголосували 57 сенаторів, переважно правлячої партії "Право та справедливість" (PiS), 23 висловилися проти і двоє утрималися.

Зміни до закону передбачають штрафи або ув'язнення терміном до трьох років за "приписування відповідальності польському народу або державі, зокрема, за злочини, скоєні Третім Рейхом".

Крім того, злочином у документі називається "Волинська різня", за заперечення "Волинської різні" також вводиться покарання.

Окрім цього, покарання загрожує за вживання виразу "польські табори смерті" стосовно таборів, які були розташовані в Польщі під час Другої світової війни.

Закон набуде чинності після підписання президентом Польщі Анджеєм Дудою.

Напередодні, 31 січня, три комісії сенату Польщі підтримали цей законопроект.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Кулеба: Вето РФ на продовження мандата групи експертів ООН, яка стежила за дотриманням санкцій проти КНДР, - це фактично визнання провини

Голова Національних зборів Франції: Прийде день, коли Україна не буде фронтом, а буде східними воротами Європи

Польща є прикладом для України в реформі місцевого самоврядування - Верещук

Байден із невеликою перевагою випереджає Трампа за результатами опитування

Зеленський заявив про наявність суттєвого обсягу коштів на поточний рік для всіх регіонів країни в межах програми "Зроблено в Україні"

Трамп заявив, що йому на руку участь племінника Кеннеді в передвиборчих перегонах

Кулеба: Візит глави МЗС України до Індії - перший за останні сім років, мета - зміцнення українсько-індійських відносин

"УДАР Віталія Кличка" у Київраді вимагає від центральної влади повернути прибережну смугу озера Міністерка громаді Києва

Опозиція вимагає забезпечити повноцінну роботу парламенту - заява "Євросолідарності".

Кулеба повідомив, що отримує "роздратовані коментарі" з Берліна після відповідей про постачання Україні Taurus

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА