11:34 21.02.2018

Завершення будівництва залізничної лінії "широкої колії" до Відня очікується у 2033 р.

3 хв читати
Завершення будівництва залізничної лінії "широкої колії" до Відня очікується у 2033 р.

Акціонери спільного підприємства Breitspur Planungsgesellschaft, створеного за участю Росії, України, Словаччини та Австрії для будівництва залізничної лінії з "російською" шириною колії 1520 мм з РФ до Братислави та Відня, затвердили перехід до стадії попереднього проектування.

"Роботи з цього етапу розпочинаються в лютому, під час яких планується продовжити дії зі зниження витрат і скорочення термінів будівництва", - йдеться в матеріалах до бізнес-форуму "Стратегічне партнерство 1520: Центральна Європа".

Раніше обраний під час відкритого тендера консорціум завершив роботу над повним техніко-економічним обґрунтуванням (ТЕО) проекту. В її рамках уточнено аналіз вантажопотоків. Крім того, Deloitte розробив бізнес-план і бізнес-модель проекту. Результати ТЕО розглянуло та прийняло правління спільного підприємства в липні 2017 р.

Документація з техніко-економічного обґрунтування передається на розгляд до державних органів Австрії та Словаччини. Обговорюється взаємодія з потенційними інвесторами, триває опрацювання пропозицій щодо фінансування та формування маркетингової стратегії.

Проект реалізується спільно із залізничними адміністраціями і транспортними відомствами Австрії, Словаччини та України. Він передбачає створення нового євразійського транспортного коридору шляхом продовження ширококолійної залізниці від Кошице (Словаччина) до Братислави з виходом на Відень і створення в районі Відня-Братислави міжнародного логістичного центру.

На брифінгу в рамках форуму міністр транспорту, інновацій і технологій Австрії Норберт Гофер заявив, що завершення будівництва лінії очікується в 2033 р. При цьому він додав, що національна урядова програма передбачає прискорення погоджувальних процедур. "Ми спочатку робимо проектування, потім робимо висновок, що це не погано для екології. Я сподіваюся, що через кілька років цей процес завершиться. Ми хочемо в 2033 р. ввести цю залізницю в експлуатацію", - сказав він.

Фінансове питання наразі відкрите, сказав міністр, хоча й висловив думку, що "проект окупиться для Австрії, оскільки спостерігається зростання вантажоперевезень".

Глава Міністерства транспорту РФ Максим Соколов також не назвав на брифінгу вартість програми. "Поки що ми не можемо робити конкретніших оцінок, оскільки в нас іще немає проекту. Спочатку потрібні політичні рішення. Необхідне підтвердження всіх країн, територією яких пройде широка колія, що справді цей проект доцільний і реалізовуваний", - сказав він.

"Ми бачимо політичну доцільність, підтверджуємо її. І це дуже хороший сигнал для потенційних інвесторів, серед яких ми бачимо і провідні світові банки, пенсійні фонди, інших інституціональних інвесторів, зокрема тих, які активно працюють на просторі ШОС, країн Азіатсько-Тихоокеанського регіону. Коли між державами буде підписано угоду про реалізацію проекту, можна буде говорити і про конкретну вартість і робити тизер для потенційних інвесторів", - додав М.Соколов.

Форум "Стратегічне партнерство 1520: Центральна Європа" відбувається у Відні 20-22 лютого. На ньому розглядають механізми підвищення пропускної спроможності коридору "Схід-Захід", перспективи зниження вартості сухопутного фрахту і формування наскрізних тарифів, способи скорочення митних бар'єрів і підвищення операбельності залізничної "російської" та "європейської" колії (завширшки 1520 мм та 1435 мм відповідно).

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Байден терміново підпише закон про надання допомоги Україні, щоб почати відправлення зброї та техніки цього тижня

Зеленський подякував Сенату США за схвалення життєво необхідної допомоги Україні

Сенат США підтримав закон про допомогу Україні

За 2023 рік в Україні зафіксовано 85 випадків сексуального насильства, пов'язаних із війною - звіт ООН

Війська РФ за минулий день понад 50 разів обстріляли Сумську область, поранено чотирьох жителів

Унаслідок нічного удару по Харкову поранено двох людей, окупанти завдали ударів і по центру Золочева

Окупанти вдарили по житловому комплексу в Харкові, поки що без постраждалих

НАТО не планує розміщувати американську ядерну зброю в інших країнах - Столтенберг

США можуть передати Україні ATACMS дальнього радіусу дії в новому пакеті допомоги - ЗМІ

У Дніпропетровській області сили ППО ввечері збили ще один російський безпілотник "Орлан-10"

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА