10:56 06.03.2018

Правоохоронці Великої Британії та України домовилися поглиблювати співпрацю у протидії кіберзлочинності

3 хв читати
Правоохоронці Великої Британії та України домовилися поглиблювати співпрацю у протидії кіберзлочинності

Поліцейські України та Великої Британії обговорили співпрацю у сфері кібербезпеки та боротьби з організованою злочинністю з огляду на збільшення кількості скоєння відповідних злочинів.

Як повідомляє прес-служба ГУ Нацполіції України, про це йшлося під час зустрічі в Лондоні глави Нацполіції Сергія Князєва з директором міжнародних відносин Національного агентства з питань боротьби зі злочинністю Великої Британії (NCA) Стівом Рейналдсом і керівником Департаменту з протидії кіберзлочинності Олівером Говером.

"С.Князєв і С.Рейналдс домовилися поглиблювати співробітництво між правоохоронним відомствами двох держав та підписати меморандум про співпрацю. Також учасники зустрічі обговорили взаємодію у протидії окремим видам злочинів", - інформують в українському правоохоронному відомстві.

Під час зустрічі з главою поліції України керівник міжнародного департаменту з протидії кіберзлочинності Великої Британії наголосив на важливості спільних дій у протидії таким видам злочинів.

"Останнім часом у Великій Британії спостерігається збільшення російськомовних злочинних груп, які діють через кіберпростір. Наше завдання – спільно протистояти таким злочинам", - зазначив О.Говер.

С.Князєв зазначив, що через кілька років кіберполіція стане основою всього кримінального блоку поліції.

"І вже зараз є результати цієї роботи. Зокрема, остання успішна операція із затримання організатора міжнародної злочинної платформи, відомої як Avalanche", - зазначив глава Нацполіції України.

26 лютого в прес-службі МВС України повідомили, що Департамент кіберполіції Нацполіції затримав хакера, якого розшукували правоохоронці 30 країн світу. "Поліцейські виявили в нього паспорт громадянина України на ім'я іншої особи, за яким зловмисник прибув до столиці. Також під час обшуку на орендованій ним квартирі поліцейські вилучили ноутбук, гроші та флеш-накопичувачі", - йдеться в повідомленні.

За інформацією відомства, організатора міжнародної злочинної платформи, відомої як Avalanche, яка щодня інфікувала в усьому світі до півмільйона комп'ютерів, затримали в неділю в Києві.

Особа затриманого поки що не розкривається, проте в Департаменті кіберполіції Нацполіції України розповіли, що в ліквідації злочинної мережі були задіяні правоохоронці 30 країн. 30 листопада 2016 року поліцейські провели міжнародну спецоперацію з ліквідації цієї кібермережі, яка працювала 7 років. Тоді в Полтаві правоохоронці затримали й організатора цієї злочинної діяльності - 33-річного місцевого жителя.

"1 грудня 2016 року Жовтневий районний суд м. Полтави розглянув клопотання представника Генеральної прокуратури України про його арешт. У виборі саме такого запобіжного заходу суд відмовив, після чого підозрюваний зник із зали суду. Пізніше його оголосили в міжнародний розшук", - зазначили в департаменті.

Згідно з українським законодавством, йому інкримінують причетність до скоєння кількох кримінальних злочинів: ч. 3 ст. 209, ч. 1 ст. 361, ч. 2 ст. 342 і ч. 4 ст. 190 Кримінального кодексу України.

"Водночас прокуратура Вердена і поліція Люнебурга (ФРН) розслідують кримінальну справу щодо міжнародної платформи злочинної інфраструктури, відомої як Avalanche, яка використовувалася як майданчик для запуску та управління масових глобальних шкідливих атак і відмивання грошей. У Німеччині, за оцінками експертів, це спричинило збитки на понад 6 млн євро. Крім того, грошові втрати, пов'язані зі здійсненими за мережею Avalanche кібератаками, за попередніми підрахунками, сягають сотень мільйонів євро в усьому світі", - розповіли в Департаменті кіберполіції Нацполіції України.

27 лютого спікер МВС Артем Шевченко повідомив, що Жовтневий райсуд Полтави заарештував підозрюваного у створенні кібермережі Avalanche Геннадія Капканова на два місяці. "60 діб тримання під вартою безальтернативно для невловимого полтавського хакера Геннадія Капканова, організатора міжнародної шахрайської кібермережі Avalanche - не потрібно було більше року ховатися від кіберполіції з підробленим паспортом", - написав А.Шевченко на своїй сторінці в мікроблозі Twitter.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА