17:06 15.03.2018

Порошенку хотілося б зниження облікової ставки, але він проти втручання і вважає пріоритетом незалежність НБУ

3 хв читати
Порошенку хотілося б зниження облікової ставки, але він проти втручання і вважає пріоритетом незалежність НБУ

Президент України Петро Порошенко задоволений результатами роботи Національного банку, і хоча глава держави хотів би більшого зростання кредитування економіки за менших ставок, він підтверджує, що незалежність центробанку залишається головним пріоритетом.

"Дуже важливо, що за минулий рік ми маємо 13% зростання депозитів і зростання кредитування національної економіки, хоча, звичайно, мені хотілося б більших показників. І тут стабільність банківської системи, національної грошової одиниці, можливо, зниження ставки... Хоча ні, я про це не буду говорити, тому що це буде втручання у вашу... Думаю, ви самі розберетеся і розуму вистачить у вас", - сказав П.Порошенко.

"Незалежність НБУ для мене залишається абсолютно першим пріоритетом - довіра і незалежність", - наголосив президент на брифінгу в НБУ в Києві в четвер у зв'язку зі зміною глави Нацбанку.

Свідченням такої довіри він назвав зміцнення гривні останнім часом із 29 грн/$1 до 26 грн/$1 і викуп Нацбанком від початку року близько $800 млн у резерви.

П.Порошенко зазначив, посилаючись на новопризначеного главу центробанку Якова Смолія, що під час його призначення ніхто не висував жодних умов щодо кадрових і професійних кроків на новій посаді.

На думку президента, зміна глави Нацбанку мало вплине на роботу регулятора.

"Немає ні старої, ні нової команди, а є дуже професійна, дуже амбітна, дуже смілива, дуже патріотична і проукраїнська команда головного регулятора України", - сказав глава держави.

Він подякував Валерії Гонтаревій, яка очолила НБУ в червні 2014 року, нагадавши, наскільки важкою тоді була ситуація в країні та її фінансово-банківській системі: лише $5 млрд золотовалютних резервів, надзвичайний рівень проблемних кредитів, висока ймовірність дефолту.

"Ніхто не уявляв, як із цим багажем нам злетіти, і великих сміливців для розбору цих авгієвих стаєнь було небагато. У найскладніші часи ви діяли відповідально і професійно... Хочу подякувати, ймовірно, найкращому банкіру світу", - сказав П.Порошенко, нагадавши про оцінки роботи В.Гонтаревої з боку міжнародних фінансових організацій.

Він наголосив, що ці чотири роки Нацбанк був незалежним, і ніхто, зокрема президент і уряд, не давали йому вказівок про рефінансування, ставку та виведення банків з ринку, а В.Гонтарева підтвердила це.

П.Порошенко вважає, що перед новим главою НБУ Я.Смолієм стоять не менш амбітні завдання, зокрема щодо валютної лібералізації та проведення в парламенті нещодавно схваленого Нацрадою реформ законопроекту про валюту, а також впровадження стандартів BEPS (план дій ОЕСР з протидії розмиванню оподатковуваної бази і виведення прибутку з-під оподаткування - ІФ).

На думку глави держави, голосування у ВР у четвер дають підстави для стриманого оптимізму. З огляду на це він подякував парламенту, який у непростих умовах із першого разу дав 247 голосів на підтримку незалежності НБУ.

П.Порошенко додав, що іноземні партнери України вже вітали це призначення, оскільки воно додає упевненості в стабільності фінансово-банківської системи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА