17:10 19.03.2018

ГПУ відкрила кілька сотень кримінальних проваджень за тиждень до втрати права на початок розслідування

4 хв читати

П'ятий відділ з розслідування особливо важливих справ головного управління Генеральної прокуратури України (ГПУ) одночасно з кримінальним провадженням у справі "Нової пошти" на закритих судових слуханнях відкрив ще кілька сотень кримінальних проваджень.

Про це громадський діяч і волонтер, засновник волонтерської організації "Народний проект", співзасновник Асоціації народних волонтерів України і куратор "волонтерського десанту" в Міністерстві оборони України Давид Арахамія, який також є співзасновником і виконавчим директором української "дочки" американської ІТ-компанії Template Monster, повідомив в агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок під час прес-конференції, присвяченої обшукам в офісах "Нової пошти", які здійснила Генеральна прокуратура України в п'ятницю, 16 березня.

"Цих кримінальних проваджень на сьогодні у відкритих реєстрах не існує. Виявляється, 20 листопада минулого року ГПУ втратила право починати розслідування. Це конкретне кримінальне провадження (у справі "Нової пошти" - ІФ) було відкрито в суботу, 18 листопада. І того ж тижня кілька сотень закритих кримінальних проваджень було відкрито цим "п'ятим відділом з розслідування особливо важливих справ головного управління ГПУ". Тобто, створюється певний "забійний відділ ГПУ", який забезпечує прокуратуру, оскільки вони більше не можуть розпочинати слідство, роботою на кілька років уперед", - заявив він.

Д.Арахамія наголосив, що наразі неможливо сказати, які конкретно компанії увійшли до цих кількох сотень, проте зараз зацікавлені особи української ІТ-спільноти збирають цю інформацію, і найближчим часом він сподівається отримати її й оприлюднити.

У свою чергу співзасновник групи компаній "Нова пошта" Володимир Поперешнюк заявив, що у компанії є дуже багато запитань до роботи правоохоронців.

"Є багато фактів, які свідчать, що це не непорозуміння, і викликають багато запитань до правоохоронців. Я вже посилався на рішення Печерського районного суду. Дуже цікаво, що це рішення було видане у рамках закритого судового засідання. Є певні обставини для проведення закритих слухань суду, і ми жодним чином під ці обставини не підпадаємо. Чому це було зроблено - це величезне запитання не лише до прокуратури, а й до самого суду", - наголосив він.

В.Поперешнюк також зазначив, що обшуки в офісах і відділеннях "Нової пошти" здійснював "п'ятий відділ з розслідування особливо важливих справ ГПУ", слідчим був Роман Басюк, він же ініціював засідання суду, координував діяльність бригад ГПУ в усій Україні й одночасно особисто очолював обшуки в кабінетах керівництва ГК "Нова пошта".

Як повідомлялося, Генеральна прокуратура України підозрює посадових осіб споріднених компаній ТОВ "Нова пошта" в несплаті податків в особливо великих розмірах, повідомляла прес-секретар генпрокурора Юрія Луценка Лариса Сарган.

"За даними ДФС і за матеріалами кримінального провадження, посадові особи групи споріднених компаній використовували злочинну схему, спрямовану на надання послуг з переведення в готівку безготівкових кошті та з мінімізації податкових зобов'язань підприємств-клієнтів шляхом формування фіктивного податкового кредиту з проведенням безтоварних операцій з використанням підроблених документів підприємств з ознаками фіктивності, що призводило до несплати податків в особливо великих розмірах", - йшлося в повідомленні.

Л.Сарган зазначила, що Ю.Луценко взяв під особистий контроль розслідування кримінального провадження за фактами зловживання службовим становищем посадовими особами "Нової пошти" та інших споріднених підприємств за ознаками кримінальних злочинів, передбачених ч. 2 ст. 364, ч. 3 ст. 212 КК України. Вона також додала, що цього тижня генеральний прокурор заслухає матеріали провадження у присутності адвокатів представників ТОВ "Нова пошта".

"Якщо доказів порушення законодавства з боку посадових осіб ТОВ "Нова пошта" не буде отримано, кримінальне провадження буде закрито", - наголосила прес-секретар.

Раніше повідомлялося, що Генеральна прокуратура України 16 березня здійснювала обшуки в приміщеннях офісів компанії "Нова пошта" в Києві, Полтаві, Харкові та Дніпрі.

"В офісах "Нової пошти" в Києві, Полтаві та Харкові проводять обшук представники ГПУ. Вперше в моїй практиці роблять обшук мого кабінету і мене особисто. Забирають особистий комп'ютер. Відчуваю, як прямо на очах покращується інвестиційний клімат в країні", - зазначав співзасновник компанії В.Поперешнюк.

"Нову пошту" засновано в 2001 році. Її мережа налічує понад 2,35 тис. відділень, автопарк компанії налічує понад 3600 автомобілів. У 2017 році компанія доставила більше ніж 145 млн відправлень.

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Україна і Польща підтвердили посилення співпраці в пошуку та похованні жертв конфліктів і репресій - заява Шмигаля і Туска

Основні наступальні сили на Авдіївському напрямку ворог сконцентрував на Семенівці - 3 ОШБр

Шмигаль: Можу сказати, що ми точно маємо прогрес щодо зняття блокади на кордоні з Польщею

Туск: Немає такої сили у світі, яка могла б підірвати нашу дружбу і солідарність з Україною

Окупанти обстріляли Моначинівку Харківської області, загинула мирна мешканка

Рада провалила голосування щодо трьох постанов, зокрема про права військовослужбовців і поліцейських на соціальний захист

Кличко зустрівся з мером Парижа в Києві

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА