20:59 19.03.2018

Інвестиційна привабливість України зросте лише з ліквідацією виборчого правосуддя і корупції в правоохоронних органах

4 хв читати
Інвестиційна привабливість України зросте лише з ліквідацією виборчого правосуддя і корупції в правоохоронних органах

Зростання інвестиційної привабливості України можливе одночасно з паралельною ліквідацією виборчого правосуддя, корупції в правоохоронних органах та ухвалення низки важливих законів.

Таку думку висловив засновник інвестиційної компанії "Драгон Капітал", президент Європейської бізнес асоціації (ЄБА) Томаш Фіала під час прес-конференції на тему "Обшуки у "Новій пошті": бізнес і влада - хто працює для українців?" в агентстві "Інтерфакс-Україна" в понеділок.

"Ми зібралися для того, щоб подумати, як ці проблеми вирішити комплексно, а не для окремих компаній. З чим ми маємо справу в першу чергу – це із вибірковим правосуддям", - сказав він.

Фіала нагадав, що в каденцію президента України Віктора Януковича цей термін використовувався дуже часто стосовно бізнесу, і можна констатувати, що вибіркове правосуддя в країні залишилося, а правоохоронні органи й надалі негативно позначаються на інвестиційній привабливості України.

"Складається таке враження, що вони переважно приходять у білий прозорий бізнес, де все легко подивитися і перевірити, намагаються користуватися такими прийомами як арешти комп'ютерів, документів, потім з'являються посередники, які вам намагаються ці речі продати назад. Тим часом із представниками бізнесу, які явно вкрали з українського бюджету сотні мільярдів гривень, наприклад, у банківському або газовому секторі, проводяться зустрічі в кулуарах або в амстердамських кафе", - констатував експерт.

Другою проблемою він назвав кількість проведених в Україні обшуків, і нагадав, що, згідно зі статистикою, яку наприкінці 2017 року озвучив прем'єр-міністр Володимир Гройсман, кількість обшуків у бізнесі за останні чотири роки щороку зростає мінімум на 10% і перебуває на більш високому рівні, ніж при В.Януковичу, хоча кількість бізнесу скоротилася через кризу.

"Третє: ви чуєте статистику, що за останні три-чотири роки в країні проведено дуже багато реформ. Так, це правда. Якщо порівнювати Україну останніх чотирьох років із Україною до цього, то реформ було багато. Але це неправильне порівняння. Для інвестиційної привабливості треба порівнювати не з минулим, а з тим, що відбувається в інших країнах", - сказав Фіала.

За його словами, одним з основних індексів, що відображають рух України до інвестиційної привабливості, є індекс Doing Business, який щорічно випускає Світовий банк.

"І тут, на жаль, після Революції Гідності ми зрушили лише з 83-го на 76-е місце, і це дуже сумний результат, тому що світ не стоїть на місці, усі рухаються вперед, стають більш інвестиційно привабливими. Залишилося лише півтора місяці для влади, яка була обрана в 2014 році, щоб ухвалити максимальну кількість законів із пакету 35, представлених прем'єр-міністром і урядом кілька місяців тому, оскільки на підставі даних квітня визначатиметься індекс Doing Business на 2019 рік, який буде опубліковано восени", - зазначив він.

Президент ЄБА наголосив, що успішність президента і парламенту, обраних у 2014 році, оцінюватимуть з позиції бізнесу на підставі того, на скільки рядків у рейтингу Doing Business зможе піднятися Україна.

"Останнє, що треба владі зробити, щоб поліпшити найслабшу ланку інвестиційного клімату, - вирішити питання з відсутністю верховенства права та корупцією в правоохоронних органах і судах", - сказав Фіала.

Для цього, за його словами, передусім необхідна кардинальна реформа правоохоронних органів. "Наприклад, порівняно з країнами Європейського союзу, такий орган як Генеральна прокуратура має бути скорочений як мінімум удвічі за кількістю співробітників. До цих органів треба набирати співробітників з нуля і там не повинно бути більше 10% старих співробітників, зарплати мають збільшити, лише тоді ці правоохоронні органи почнуть займатися тим, чим вони мають займатися - охороною порядку і захистом бізнесу і населення. Те ж саме стосується судів: повне перезавантаження, без нього прогресу не буде", - підбив підсумки Фіала.

Як повідомлялося, з посиланням на прес-секретаря генерального прокурора України Юрія Луценка Ларису Сарган, Генпрокуратура підозрює посадових осіб споріднених компаній ТОВ "Нова пошта" у несплаті податків в особливо великих розмірах.

Окрім того, за інформацією компанії, 16 березня в її офісі понад 30 співробітників правоохоронних органів з'явилися і почали поводити обшуки. Одночасно обшуки проводилися в компаніях, які входять до групи "Нова Пошта", зокрема, в інвестиційному фонді "Прайд", ще в п'яти містах - Полтаві, Одесі, Дніпрі, Харкові та Львові.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Харків і прилеглі населені пункти залишилися без цифрового ТБ - Синєгубов

У Литві стартують масштабні маневри німецької армії, в країні одночасно відбуваються ще три великі військові навчання

Унаслідок обстрілів у Покровському районі загинули дві людини, ще одну поранено

Чинного міністра підозрюють у заволодінні державною землею - НАБУ

Імовірність успішного наступу РФ на Харків дуже мала, якщо Україна швидко отримає військову допомогу США, - ISW

Окупанти за добу завдали понад 500 ударів по шести населених пунктах Запорізької області

Дев'ятеро людей постраждали в результаті ворожої атаки "шахедів" Одеси

Сирський обговорив ситуацію на полі бою із литовським колегою

Єрмак: Підтримка США зміцнить українське військо та допоможе Україні відстояти свої території

ЗС України продовжують відбивати ворожі атаки на шести напрямках

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА