08:36 21.03.2018

Савченко і Рубан двічі отримували в ОРДО зброю - копія подання на зняття недоторканності з нардепа

4 хв читати
Савченко і Рубан двічі отримували в ОРДО зброю - копія подання на зняття недоторканності з нардепа

Позафракційний народний депутат Надія Савченко та керівник Центру звільнення полонених "Офіцерський корпус" Володимир Рубан у листопаді і березні придбали зброю на непідконтрольній Києву частині Донецької області для підготовки теракту і повалення конституційного ладу в Україні.

Це випливає з копій подань генерального прокурора України про надання згоди парламенту на притягнення до кримінальної відповідальності і затримання Н.Савченко, які опубліковані народним депутатом з фракції "Народний фронт" Антоном Геращенком у Facebook.

"У період з 20.11.2017 по 23.11.2017, перебуваючи на тимчасово окупованій території Донецької області (м. Макіївка, м. Горлівка, м. Донецьк), Савченко Н.В. і Рубан В.В, діючи за попередньою змовою з групою осіб із Захарченком О.В. і Тимофєєвим О.Ю., за невстановлених обставин без передбаченого законом дозволу придбали вогнепальну зброю, бойові припаси, вибухові речовини і пристрої", - ззаначено в тексті одного з подань.

Прокуратура також наводить перелік озброєння, придбаного в ОРДО.

За версією слідства Н.Савченко вступила в змову з В.Рубаном, а також з керівниками терористичної організації "ДНР" Олександром Захарченком та Олександром Тимофєєвим.

23 листопада Н.Савченко і В.Рубан, який безпосередньо керував автомобілем, перевезли придбану зброю в так звану "сіру зону" на лінії розмежування, поруч із залізничною станцією "Майорська".

Цього ж дня передали її одному зі співучасників, який відвіз її до військової частини А0553 в Хмельницькому і залишив там на зберігання.

"Для порушення громадської безпеки, залякування населення Савченко Н.В., Рубан В.В. і зазначені вище їхні співучасники вирішили вчинити терористичний акт за попередньою змовою групою осіб - застосувати зброю, здійснити вибухи та інші дії, які створять небезпеку для життя і здоров'я людини, завдадуть значної майнової шкоди і призведуть до інших тяжких наслідків. Виконання зазначених протиправних дій також було направлено на сприяння терористичної організації "ДНР", - йдеться в копії документа.

Крім того, слідство вважає, що свої дії вони мали намір спрямувати на насильницьке повалення конституційного ладу в Україні.

Для виконання спільного з Н.Савченко злочинного наміру В.Рубан в 2017 році запропонував Захарченку О.В., Березні Г.П., Лящу С.В., Коту В.В, Шашкіну В.А., Мезенцеву О.В узяти участь у скоєнні злочинів.

Як зазначено в поданнях, ці особи відкрито не відмовилися від співучасті, однак повідомили про пропозицію до правоохоронних органів, і в подальшому були залучені до проведення негласних слідчих дій. Факт скоєння Н.Савченко суспільно-небезпечних діянь, передбачених Кримінальним процесуальним кодексом, підтверджується зокрема свідченнями цих осіб.

Н.Савченко і В.Рубан у листопаді-грудні, перебуваючи в місті Бахмут, на військовому полігоні в Хмельницькому, в офісному приміщенні в Києві "склали і погоджували план, етапи та сценарії виконання злочинних дій кожного із співучасників для досягнення спільного умислу, розподіляли ролі, визначали кількість і види необхідної зброї, бойових припасів, вибухових речовин і пристроїв, найбільш ефективний час, місце".

"Спільним злочинним планом на Н.Савченко були покладені функції, як організатора, так і безпосереднього виконавця замаху на життя державних діячів", - йдеться в поданні.

Терористичний акт всередині будівлі Верховної Ради планували здійснити з використанням вибухових пристроїв Ф-1 і РГД-5, а також вогнепальної зброї.

За версією слідства, Н.Савченко і В.Рубан, реалізуючи спільний злочинний умисел, узгодили необхідність придбання додаткового зброї. І В.Рубан під час перебування в Горлівці 6-8 березня за невстановлених обставинах придбали її.

Як зазначено в поданні, 8 березня він намагався перевезти вогнепальну зброю, боєприпаси, вибухові речовини і пристрої через пункт в'їзду-виїзду "Майорське", однак був затриманий.

Н.Савченко, діючи умисно в змові з В.Рубаном, О.Захарченком, О.Тимофєєвим приблизно з 20.11.2017 і до цього часу здійснює підготовку до вчинення дій, спрямованих на насильницьке повалення конституційного ладу і захоплення державної влади в Україні, вважає слідство.

У поданнях також зазначається, що є достатні підстави підозрювати Н.Савченко в скоєнні злочинів, передбачених ч.1 ст.109 (дії, спрямовані на насильницьке повалення конституційного ладу або захоплення державної влади); ч.1 ст.14; ч.2 ст.28, ст.112 (посягання на життя державного чи громадського діяча); ч.3 ст.258 (терористичний акт); ч.1 ст.258-3 (створення терористичної групи чи терористичної організації); ч.1 ст.263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Пошуково-рятувальну операцію в Чернігові завершено: 18 загиблих, 78 поранених

Збито всі 13 ударних безпілотників "Шахед", які атакували Україну

Суд обрав запобіжний захід організаторам злочинної групи Чернівецької митниці

Віцеканцлер Німеччини Габек прибув в Україну для підготовки конференції з відновлення

Прем'єр Нідерландів готовий закуповувати у партнерів системи ППО Patriot для постачання Україні

Розвідники спецпідрозділу "Кабул 9" за дві доби виявили та знищили дев’ять одиниць військового транспорту і склад боєприпасів

Окупанти обстріляли 22 населені пункти на Харківщині, виникли пожежі

В Івано-Франківській області ППО збила всі ворожі БПЛА, у результаті падіння уламків виникли пожежі

У Херсонській області за добу через обстріли 16 людей дістали поранення

У Чернігові кількість загиблих унаслідок ракетного удару на ранок зросла до 18 людей

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА