11:01 29.03.2018

В’ятрович критикує ідею переведення української мови на латинку

2 хв читати
В’ятрович критикує ідею переведення української мови на латинку

Відмова від кириличного алфавіту в українській мові може призвести до популяризації російської мови в Україні, вважає директор Українського інституту національної пам'яті (УІНП) Володимир В’ятрович.

За його словами, головним аргументом прибічників переходу на латинку є те, що це нібито "відгородить нас від Росії і наблизить до Європи". "Проте насправді зміна письма може відіграти протилежну роль - посилення русифікації. Останні роки дедалі більше російськомовних громадян переходять на українську. Запровадження латинки створить додатковий бар'єр і зупинить багатьох із них. Більше того, така зміна може спровокувати рух в протилежному напрямку - звична кирилична російська для багатьох (особливо старших людей) буде простішою у використанні, ніж незнайома латинська українська", - написав В.В’ятрович на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

Він також зазначає, що варіант плавного переходу з паралельним використанням кирилиці та латинки означатиме "фактичну тримовність в країні - дві українські та російська (мови - ІФ). Тож просто отримаємо ще одну лінію розрізнення, яка ніяк не допоможе спільному руху до Європи", - заявляє директор УІНП.

Крім того, він зазначає, що найуспішнішим прикладом переходу на латинку є Туреччина, яка на той час була авторитарною державою, і тому такого ж успіху можна очікувати й у Казахстані, проте не в Україні, "адже ми будуємо демократичну систему".

"Кирилиця - це фундаментальний елемент нашої тисячолітньої культури та ідентичності. Відмова від неї зробить нас слабшими, бо розчинить нашу унікальність", - резюмував В.В’ятрович.

Як повідомлялося, 26 березня міністр закордонних справ України Павло Клімкін відгукнувся на ініціативу, озвучену польським істориком і журналістом Земовітом Щереком, і запропонував подискутувати на предмет можливого введення в Україні латиниці паралельно з кирилицею.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща вночі двічі піднімала військову авіацію через російські удари по Україні

27 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА