12:14 29.03.2018

Британія перевірить майно невідомого походження, зокрема й придбану росіянами нерухомість

3 хв читати
Британія перевірить майно невідомого походження, зокрема й придбану росіянами нерухомість

Фінансовий комітет Палати громад парламенту Великобританії у четвер розпочав розслідування економічних злочинів, зокрема й відмивання грошей, програма отримала назву "Російська корупція в Британії", передає BBC.

Як стверджує Transparency International, на дані якої спираються депутати, майно на 4,4 млрд фунтів стерлінгів ($6,2 млрд) у Великобританії було придбано на кошти "підозрілого походження". У рамках цієї суми вказується куплена росіянами британська нерухомість вартістю близько 880 млн фунтів.

Члени комітету займуться випадками відмивання грошей, фінансування терористичних організацій, шахрайськими схемами щодо приватних осіб.

"З огляду на загрози, з якими стикається Великобританія, забезпечення ефективності механізмів захисту нашої фінансової системи від зловживань ще ніколи не було настільки важливим", - заявила глава комітету Ніки Морган.

За даними Transparency International, на частку росіян припадає п'ята частина угод із майном, яке могло бути придбано на гроші, нажиті незаконним шляхом, повідомляє агентство Bloomberg.

Приплив російських грошей до Великобританії, особливо на ринок нерухомості, призвів до того, що британську столицю прозвали "Лондонград" (Londongrad).

На перші слухання про "російську корупцію" депутати Палати громад запросили виконавчого директора Фонду боротьби з корупцією Володимира Ашуркова, організатора "Клептократія-турів" - екскурсій до особняків російських багатіїв у Лондоні - Романа Борисовича, директора Центру досліджень фінансових злочинів і проблем безпеки Королівського Об'єднаного інституту оборонних досліджень Тома Кітінга і трьох британських журналістів, які вивчають російську тематику: Люка Гардінга, Олівера Буллоу і Джулієт Гарсайд.

Комітет закордонних справ Палати громад оголосив про майбутнє розслідування 26 березня, у розпал міжнародного конфлікту навколо отруєння в Британії колишнього подвійного агента Сергія Скрипаля та його дочки.

Водночас учасники слухань досить скептично оцінили готовність уряду боротися з "брудними" грошима, зокрема й грошима з Росії.

"Треба чесно зізнатися собі: за останні двадцять з гаком років сюди було закачано сотні мільярдів доларів, вони - у системі, вони інвестовані, і ми не маємо намір їх звідти витягувати", - сказав Том Кітінг, наголосивши, що ці гроші далеко не завжди надходять з Росії. За його словами, у Великобританії вистачає коштів сумнівного походження з Нігерії, Індії, Китаю, Пакистану і безлічі інших країн.

"У правоохоронних органах є необхідні інструменти, але не вистачає підтримки політиків в тому, щоб закрити канали для російських грошей. Це не в інтересах лондонського Сіті", - підтримала Т.Кітінга фінансовий кореспондент The Guardian Джулієт Гарсайд.

Раніше в березні The Guardian опублікувала список найбільших будинків російських олігархів у Лондоні, зокрема й їх розташування і приблизну вартість. За останніми оцінками, заможним росіянам, пов'язаним із політикою, належить британська нерухомість на суму 1,1 млрд фунтів, переважно у Лондоні. Реальна цифра може бути значно вищою, оскільки багато об'єктів нерухомості купують через зареєстровані в офшорах фірми, вважає видання.

У минулому році влада Великобританії постановили, що імена кінцевих власників будинків на території країни, куплених через офшорні компанії, мають бути розкриті до 2021 року. Тепер представники Лейбористської партії вимагають, щоб зміни вступили в силу раніше.

На слуханнях прозвучала і думка про те, що в Британії стикаються два прагнення, дві тенденції, обидві з яких мають повне право на життя, але при цьому дуже погано поєднуються одна з одною: це прагнення максимально полегшити ведення бізнесу і бажання припинити рух капіталу, нажитого злочинним шляхом.

Проте, учасники слухань сподіваються, що погіршувати відносин з Росією змусять уряд щось зробити.

Парламентське розслідування (inquiry) - особлива форма роботи британського парламенту. Під час розслідування депутати Палати громад проводять слухання, зустрічі на виїзді, приймають письмові свідчення і збирають максимум інформації. Таке розслідування може тривати місяці й роки, його підсумком можуть бути законодавчі ініціативи.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА