12:47 29.03.2018

Звільнені з ОРДЛО в грудні українці урядову допомогу ще не отримували

3 хв читати

Ніхто зі звільнених у грудні 2017 року 74 українців досі не отримав обіцяної урядом допомоги в розмірі 100 тис. грн, заявляє координатор відділу документування порушень прав людини на Донбасі благодійного фонду "Схід-SOS" В'ячеслав Лихачов.

"Ніхто з тих, хто вийшов із полону, досі цю допомогу не отримав. Нам відомі кілька випадків, коли на регіональному рівні, з обласних бюджетів виплачувалася допомога кільком людям, наприклад, у Донецькій та Луганській областях. Обіцяна Кабміном допомога з держбюджету так і не була отримана на руки ніким. Також не була реалізована допомога у вирішенні житлового питання", - сказав В.Лихачов на прес-конференції в агентстві "Інтерфакс-Україна" в четвер.

При цьому він зазначив, що було надано медичну допомогу всім співвітчизникам, звільненим у грудні. "Люди, які вийшли на волю в грудні, отримали можливість медичної допомоги та реабілітації... але не всі скористалися цією допомогою повною мірою, тому що багатьом хотілося скоріше повернутися в сім'ю, в ситуацію, яка б їм не нагадувала про той досвід. Звільнених, які перебували у Феофанії, вільно відвідували журналісти і представники різних організацій, що було не завжди коректно", - наголосив В.Лихачов.

У свою чергу активіст ВМГО "Фундація Регіональних Ініціатив", колишній полонений Володимир Фомічов підтвердив, що станом на сьогодні йому не було виплачено 100 тис. грн, обіцяних прем'єр-міністром Володимиром Гройсманом. "Свобода - найбільша цінність, якщо ці 100 тис. грн будуть, то це добре, якщо ні - то ні. Виявила цікавість Київська міськадміністрація - я проживав у столиці до полону, у мене є довідка переселенця, і столична адміністрація надала мені матеріальну допомогу - це трохи більше ніж прожитковий мінімум", - розповів він.

У зв'язку з цим В.Фомічов зазначив, що владі варто не забувати про проблеми колишніх полонених і запровадити посаду уповноваженого з таких питань або при Секретаріаті омбудсмена або при Міністерстві у справах тимчасово окупованих територій і внутрішньо переміщених осіб. "Має бути людина, яка постійно буде в контакті зі звільненими, оскільки багато психологічних проблем може виникнути не одразу, а з часом - наприклад, за півроку", - наголосив він.

Як повідомлялося, 27 грудня 2017 року були звільнені 74 незаконно утримувані українці. Стороні ОРДЛО було передано 233 особи. Це найбільший обмін утримуваних осіб між сторонами з 2015 року. 31 січня 2018 р. Кабмін передбачив, що звільнені з ОРДЛО заручники отримають 100 тис. грн одноразової допомоги.

Кабмін визначив МінТОТ відповідальним за виплату допомоги звільненим з ОРДЛО заручникам.

26 березня глава МінТОТ Вадим Черниш в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заявив про намір просити СБУ надавати списки звільнених з окремих районів Донецької та Луганської областей українців частинами, у міру перевірки, для прискорення виплати їм допомоги.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА