18:09 30.03.2018

НАБУ: У діях керівника САП можуть вбачатися ознаки для притягнення його до кримінальної та дисциплінарної відповідальності

4 хв читати
НАБУ: У діях керівника САП можуть вбачатися ознаки для притягнення його до кримінальної та дисциплінарної відповідальності

У Національному антикорупційному бюро України (НАБУ) роз'яснили, що на підставі отриманих у результаті проведення негласних слідчих дій стосовно керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назара Холодницького даних є підстави вважати, що в його діях можуть бути підстави для притягнення до кримінальної та дисциплінарної відповідальності.

У НАБУ підтвердили, що детективи Бюро у складі спільної групи зі слідчими Генеральної прокуратури України певний період часу здійснювали слідчі дії у рамках розслідування кримінального провадження, зареєстрованого Генпрокуратурою за фактами можливого скоєння правопорушень керівником САП.

"З огляду на дані, отримані у результаті санкціонованих судом негласних слідчих дій, є підстави вважати, що в діях керівника САП можуть вбачатися ознаки для притягнення його до кримінальної та дисциплінарної відповідальності", - повідомляється на сайті НАБУ в п'ятницю.

У Бюро зазначили, що питання притягнення керівника САП до кримінальної відповідальності - у сфері компетенції Генпрокуратури як органу досудового слідства в цьому кримінальному провадженні.

Водночас директор НАБУ Артем Ситник 30 березня подав до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії (КДК) прокурорів скаргу щодо наявності можливих дисциплінарних проступків у діях Н.Холодницького.

"Виявлені ознаки можливих дисциплінарних проступків і порушень у діях керівника САП жодним чином не характеризують роботу очолюваного ним органу. Тому наголошуємо, що ситуація, яка склалася навколо керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, не зупиняє співпрацю детективів із процесуальними керівниками у кримінальних провадження, які розслідує НАБУ", - зазначили у Бюро, нагадавши, що в роботі детективів НАБУ перебувають близько 500 справ, процесуальне керівництво в яких здійснюють прокурори САП.

У НАБУ також запевнили, що дії Бюро в цій ситуації були законними і обґрунтованими, "спрямованими на захист законних інтересів суспільства".

Як повідомлялося, в середині березня ЗМІ поширили інформацію з посиланням на джерела про те, що в кабінеті Н.Холодницького було встановлено "прослушку", до чого може бути причетне НАБУ. "Жучки" нібито були прикріплені до стінки акваріума. З'явилася також інформація про нібито намір Н.Холодницького піти у відставку найближчим часом.

У САП заявили, що Н.Холодницький виконує свої обов'язки в звичайному режимі.

26 березня генеральний прокурор України Юрій Луценко підтвердив слідчі дії щодо керівника САП: "Дійсно, відповідно до законодавства Генеральна прокуратура України спільно з Національним антикорупційним бюро проводила слідчі дії, що стосувалися зокрема і керівника САП пана Холодницького".

Крім того, генпрокурор зазначив, що слідчі дії лише починаються, в зв'язку з чим, йому наразі нічого більше повідомити. "Лише в результаті допитів, експертиз зможу повідомити про те, чи є ознаки кримінальних правопорушень, які зафіксовані на прослуховувальних пристроях, які були встановлені в кабінеті керівника САП", - додав генпрокурор.

30 березня стало відомо, що до КДК прокурорів з підписами генпрокурора і директора НАБУ передано дисциплінарні скарги про вчинення керівником САП Н.Холодницьким дисциплінарних проступків. За інформацією речника Генпрокуратури Андрія Лисенка, дисциплінарні скарги були направлені до КДК прокурорів у рамках кримінального провадження, що розслідує НАБУ спільно з Генпрокуратурою за отриманими під час слідства фактами.

У свою чергу, директор НАБУ А.Ситник в інтерв'ю інтернет-виданню "ZN.UA" розповів про справи, негативні процеси навколо яких слугували підставою для відкриття кримінального провадження щодо Н.Холодницького.

"Йдеться про справу щодо розкрадання коштів чиновниками мерії Одеси; справу за заявою в. о. Міністра охорони здоров'я Уляни Супрун за фактом пропозиції їй неправомірної вигоди; справу, що стосується фірми "Золотий мандарин", яку пов'язують із народним депутатом Логвинським (Георгій Логвинський, фракція "Народний фронт" - ІФ); розслідування, пов'язані з е-деклараціями вищих посадових осіб; розслідування, пов'язані з бізнес-інтересами власника великого агрохолдингу. Складно уявити, що б ми могли почути, якби записи велися не чотири тижні, а чотири місяці...", - повідомив А.Ситник.

Він також зазначив, що на записах, зроблених у кабінеті Н.Холодницького, містяться дані про "злив інформації про підготовлювані обшуки тим людям, в яких ці обшуки мали проводитися, про тиск на певних посадових осіб для прийняття ними певних рішень".

Директор НАБУ зазначив, що ознакою, що вказувала на неправомірні та неналежні дії з боку керівника САП, було те, що постійно гальмувалися розслідування, місяцями не підписувалися необхідні процесуальні документи, деякі підозри не підписувалися протягом півтора-двох років.

Водночас Н.Холодницький заявив, що, як і раніше, виконує свої обов'язки на посаді керівника САП, відставки і звільнення не боїться.

Він повідомив, що 3-го квітня прийде на допит до Департаменту з розслідування особливо важливих справ у сфері економіки Генпрокуратури і надасть усі свідчення.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Деякі союзники обмежують використання F-16 для ударів по території РФ, що ускладнить Україні проведення військових операцій - ISW

За підтримки Китаєм Росії війна буде довшою - Зеленський

На полях Азійського саміту Зеленський обговорив із міністром оборони США посилення української ППО та коаліцію F-16

У Миколаївській області вночі збито 11 "шахедів", через падіння уламків горіли склади промпідприємства

Війська РФ протягом доби завдали понад 380 ударів по Запорізькій області

Силами ППО вночі знищено 24 із 25 "шахедів", які атакували Україну

Війна з Китаєм не є неминучою, незважаючи на зростаючу напруженість в Азіатсько-Тихоокеанському регіоні - глава Пентагону

Україна має підтвердження 106 країн про участь у Саміті миру

У Чорному морі перебувають три кораблі РФ, зокрема один носій "Калібрів"

Міністр оборони Китаю заявляє про відсутність поставок зброї Росії

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА