18:03 02.04.2018

Скасування добового ліміту на операції з валютою не позначиться на курсі гривні

4 хв читати
Скасування добового ліміту на операції з валютою не позначиться на курсі гривні

Скасування добового ліміту на операції з валютою не позначиться на курсі гривні, вважають опитані агентством "Інтерфакс-Україна" банкіри.

 

Так, на думку директора казначейства банку "Кредит Дніпро" Олега Курінного, вплив цих кроків регулятора щодо лібералізації валютного ринку на курс буде несуттєвим, оскільки в українській відкритій економіці курсова динаміка визначається співвідношенням попиту на валюту з боку імпортерів і надходжень експортного виторгу, які, в свою чергу, залежать від сезонності та кон'юнктури сировинних товарних ринків.

"Додатковими факторами впливу на курсові тренди будуть подальша монетарна політика регулятора, рівень інтересу фінансових інвесторів до ринку українських цінних паперів, перебіг співпраці з міжнародними фінансовими організаціями, волатильність долара на світових фінансових ринках", - додав експерт.

Директор департаменту інвестиційного бізнесу ПУМБу Антон Стадник вважає, що чергові кроки НБУ щодо лібералізації валютного ринку сприятимуть повільнішій зміні курсу гривні на міжбанківському ринку.

"Говорити про те, чи буде девальвація або ревальвація гривні, у цьому випадку не зовсім коректно. Єдине, що можна відзначити точно і однозначно, так це те, що зняття попередніх обмежувальних заходів, цього обмежувального заходу і подальша лібералізація ринку, про яку говорить Нацбанк, сприятиме тому, що рух курсу буде не таким стрибкоподібним, а більш повільним", - сказав експерт.

Водночас, за оцінкою директора департаменту казначейства Піреус Банку Ігоря Якобчука, чергові кроки НБУ щодо скасування адміністративних обмежень на валютному ринку можуть збільшити волатильність курсу гривні.

"Ці зміни можуть також спровокувати додаткову волатильність курсу на міжбанківському ринку", - сказав він.

При цьому І. Якобчук зазначив, що НБУ і далі буде продовжувати згладжування значних коливань курсу на міжбанківському ринку, для чого проводитимуть аукціони та інтервенції з купівлі/продажу валюти. "Тим не менш, якщо на міжбанківському ринку немає значних дисбалансів між попитом і пропозицію, ці зміни надають можливість НБУ рідше втручатися в ситуацію з метою стабілізації курсу", - додав він.

Як вважають експерти, обсяг торгових оборотів на міжбанківському ринку після зняття чергових адміністративних обмежень може збільшитися.

"Розширення регулятором можливостей банків для проведення ними операцій з іноземною валютою на міжбанку продиктовано поточної сприятливою ситуацією на валютному ринку і, з одного боку, надаасть можливість ефективно управляти банкам своєї валютною ліквідністю і розподіляти валютні ризики, а з іншого - підвищить активність і ліквідність міжбанківського ринку, посиливши його власні можливості щодо нівелювання дисбалансів попиту і пропозиції валюти і курсової волатильності і мінімізувавши необхідність втручання самого регулятра. Ці нововведення можуть призвести до зростання обсягів торгів і більш значних коливань курсу протягом торгової сесії. Але позитиву від змін більше, оскільки вони розширять можливості банків із роботи з клієнтами, а також, поряд із пом'якшенням низки інших бмежень банків, що діяли на валютного ринку для бізнесу, матимуть позитивний вплив на інвестиційні настрої як внутрішніх, так і зовнішніх інвесторів ", - сказав О.Курінний.

І. Якобчук вважає, що в результаті нововведень обсяг торгів на міжбанківському ринку в окремі дні може зрости на $50-100 млн протягом дня.

"Зміни лімітів валютної позиції і скасування обмеження щодо сальдо купівлі-продажу банками іноземних валют і банківських металів протягом одного робочого дня надає банкам можливість купувати іноземну валюту в власну валютну позицію у великих обсягах, що також надає можливість продавати валюту у великих обсягах. На мій погляд, ці зміни теоретично можуть зумовити збільшення обсягів торгів на міжбанківському ринку в окремі дні на $ 50-100 млн протягом дня", - сказав він.

Аналогічної точки зору дотримується і А. Стадник: "Однозначно, зростання торгового обігу на ринку станеться, тому що обмеження із купівлі на валютну позицію в рамках одного операційного дня - це був стримуювальний фактор для ліквідності валютного ринку. Зростання обсягів відбуватиметься за висхідною. Низка досить активних банків одразу ж з першого дня зняття обмежень почне більш активно працювати на ринку. Далі, найімовірніше, їхня кількість (банків) лише збільшуватиметься".

Як повідомлялося, НБУ з 30 березня 2018 року скасував добовий ліміт на купівлю-продаж банками валюти.

Крім того, регулятор з 1 травня цього року збільшує ліміт загальної довгої відкритої валютної позиції банку (Л13-1) до 3% з 1% регулятивного капіталу, ліміт загальної короткої відкритої валютної позиції банку (Л13-2) зменшено до 8% з 10% регулятивного капіталу.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У результаті денного обстрілу Харкова пошкоджено гаражі, постраждалих немає - Синєгубов

Ворог завдав ракетного удару по інфраструктурі Шостки Сумської області – ОВА

У Дніпровському районі внаслідок обстрілу РФ загинув чоловік - ОВА

Зеленський: Путін боїться нас дуже сильно, тому що не впевнений у собі. Упевнені та сміливі люди не погрожують цивілізації ядерною зброєю

Авіація партнерів могла б збивати російські ракети, які летять по Україні та сусідах - Зеленський

Україна в травні-червні має вийти на підписання двосторонніх безпекових угод зі США, деякими країнами Північної Європи та Балтії - Зеленський

Окупанти вдарили по Харкову, постраждалих немає - мер

На відео вбивства поліцейського на Вінниччині присутні військовослужбовці однієї з в/ч Сухопутних військ - Командування

Для України важлива участь Бразилії в першому Глобальному саміті миру - Зеленський

Кількість загиблих унаслідок ворожого обстрілу Вовчанська збільшилася до двох осіб

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА