14:59 06.04.2018

Сезон атлантичних ураганів у 2018 році знову буде інтенсивнішим за звичайний

3 хв читати
Сезон атлантичних ураганів у 2018 році знову буде інтенсивнішим за звичайний

Штормова активність в Атлантиці в 2018 році, як і в 2017 році, буде вищою за довгострокові середні показники, прогнозують експерти Університету штату Колорадо (CSU), який публікує такі матеріали вже 35 років.

При цьому метеорологи розраховують, що цього разу обійдеться без таких масштабних і руйнівних ураганів, як минулого року, який був рекордним за багатьма параметрами.

За оцінками CSU, над Атлантичним океаном у майбутньому сезоні сформуються 14 тропічних систем, які отримають власне ім'я, тобто можуть мати суттєвий вплив на погодні умови, сільське господарство та ринки енергоносіїв. Половину з них (сім) може бути визнано ураганами.

У трьох випадках очікується швидкість вітру не менше ніж 111 миль за годину, що відповідає категорії 3 і вище за шкалою Саффіра-Сімпсона, загалом таких категорій п'ять.

Ймовірність того, що хоча б один серйозний ураган досягне узбережжя США, оцінюється в 63%. "Як і завжди, хочемо нагадати жителям прибережних регіонів, що для них достатнього одного урагану, що досяг суші, щоб вважати сезон активним. Їм слід однаково готуватися до кожного сезону, хоч би яку активність прогнозували", - йдеться в доповіді.

Проте підготовка до урагану - справа витратна, а найуразливішими є регіони Атлантичного узбережжя США з порівняно низьким (у рамках країни) подушним доходом. За оцінками Fox Business, такі витрати можуть сягнути близько $5 тис. на сім'ю, навіть якщо не рахувати вартість страхування та зміцнення житла.

Деякі регіони США та частина країн Карибського басейну все ще продовжують відновлення після торішніх руйнівних штормів.

За даними Munich Re, збитки від сезону ураганів у 2017 році стали максимальними за весь час спостережень - $215 млрд, із них застраховані менше ніж 43% - $92 млрд.

Найбільш суттєвих збитків економіці в 2017 році завдав ураган "Гарві", який досяг узбережжя Техасу в серпні. Munich Re оцінює сукупні економічні втрати від "Гарві" у $85 млрд, за всю історію спостережень за цим показником він поступається лише урагану "Катріна".

Проте через низьку частку застрахованого майна в регіоні поширення "Гарві" збитки страховиків становили близько $30 млрд. Для страховиків найдорожчим виявився вересневий ураган "Ірма" - страхові виплати перевищили $32 млрд за загального економічного збитку близько $67 млрд.

У середньому за 30 років із 1981 по 2010 рік включно над Атлантикою формувалося 12 "іменних" штормів і 6 ураганів (із них половина не нижче категорії 3) на рік. Сезон офіційно триває з 1 червня по 30 листопада, хоча може виходити за ці рамки, найбільш руйнівні урагани зазвичай спостерігаються з 20 серпня до початку жовтня.

У 2016 році CSU прогнозував 15 ураганів на сезон, і його очікування виправдалися. У 2017 році прогноз передбачав не більше ніж 9 ураганів, але їх виявилося 10, зокрема шість із них належали до категорії 3 і вище за шкалою Саффіра-Сімпсона.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Президент Філіппін пригрозив Китаю контрзаходами у відповідь на дії в Південно-Китайському морі

Зеленський представив Службі зовнішньої розвідки нового керівника - Олега Іващенка

У пункті пропуску "Угринів-Долгобичув" орієнтовно до 2 квітня знято блокаду пропуску вантажівок в обох напрямках

СБУ затримала "крота" ворожої розвідки - посадовця Київської ОВА, який під виглядом капелана мав намір шпигувати за десантниками ЗСУ в Києві

До Києва прибула голова Національної асамблеї Франції

Представники міністерств і профільних асоціацій на переговорах Україна-Польща-ЄС обговорили можливість розблокування українсько-польського кордону

Волонтери ТЧХУ працювали на місці руйнувань у Харкові після російської атаки

Мінсоцполітики розробило проєкт демографічної стратегії України до 2040 року

СБУ затримала агента РФ, який хотів скоригувати ракетний удар по ТЕС і військовому госпіталю в Дніпрі

Рада оборони Києва ухвалила рішення про посилення заходів безпеки в столиці - КМВА

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА