19:35 25.04.2018

Збори акціонерів "Мотор Січ" не відбулися

4 хв читати
Збори акціонерів "Мотор Січ" не відбулися

Річні збори акціонерів ПАТ "Мотор Січ" (Запоріжжя), заплановані на 14:00 25 квітня, не відбулися у зв'язку з відмовою Національного депозитарію України (НДУ) видати реєстр акціонерів для їх проведення.

"Національний депозитарій відмовив нам у видачі реєстрів акціонерів, пославшись на судове рішення", - повідомив агентству "Інтерфакс-Україна" голова наглядової ради ПАТ "Мотор Січ" Анатолій Малиш.

За його словами, депозитарій не уточнив, про яке судове рішення йдеться.

У зв'язку з цим А.Малиш нагадав, що, відповідно до чинного законодавства, в акціонерних товариствах реєстр зборів має бути складений за три дні до його проведення.

"Найближчими днями відбудеться засідання ради директорів, на якому буде прийнято рішення про проведення зборів акціонерів", - повідомив співрозмовник агентства.

Як повідомлялося, 23 квітня СБУ провела обшуки в адміністративних приміщеннях заводоуправління, відділі цінних паперів "Мотор Січі" та за місцем проживання окремих фізосіб у рамках розслідування кримінального провадження за ч. 1 ст. 14 і ст. 113 Кримінального кодексу України (підготовка до диверсії).

"СБУ у взаємодії з Держфінмоніторингом встановила, що продаж контрольного пакета акцій стратегічного об'єкта ПАТ "Мотор Січ" здійснювався на адресу фізичних осіб і компаній нерезидентів в обсягах менше ніж по 10%, у зв'язку з чим існують підозри про спробу зацікавлених осіб приховати власників істотної участі та реальних бенефіціарних власників покупців акцій", - ішлося в повідомленні на сайті спецслужби.

"Наразі представники компанії-нерезидента мають намір протиправно сконцентрувати придбаний пакет акцій, що забезпечує перевищення 50% голосів у найвищому органі управління товариства, й отримати повний контроль над його діяльністю в сфері військових оборонних замовлень, що підтверджується матеріалами справи", - зазначено в повідомленні.

У свою чергу в ПАТ "Мотор Січ" у зв'язку з проведеними обшуками заявили про відсутність загрози зриву запланованих на 25 квітня річних зборів акціонерів ПАТ.

Почесний президент "Мотор Січ", народний депутат від партії "Воля народу" В'ячеслав Богуслаєв розцінив проведені СБУ обшуки підприємства як "частину плану з його рейдерського захоплення".

У вересні 2017 року Шевченківський райсуд Києва своєю постановою задовольнив клопотання слідчого СБУ про арешт 41% акцій ПАТ "Мотор Січ", які сконцентровані у власності п'яти офшорів і перебувають на рахунках зберігача - компанії "Драгон капітал", у зв'язку з підозрою слідства у змові та спробі ліквідації групою осіб підприємства, що має важливе значення для обороноздатності та економіки держави, через продаж і виведення його акцій за межі України. За даними слідства, в рамках проведеної у 2016 році операції купівлі-продажу акцій "Мотор Січ", на сьогодні 56% акцій підприємства опосередковано володіє громадянин Китаю, власник Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co.

Згідно з оприлюдненими у травні минулого року планами української сторони, наразі "Мотор Січ" і китайська Beijing Skyrizon Aviation Industry Investment Co. Ltd відпрацьовують програму партнерства, що передбачає ліцензійне виробництво українських авіаційних двигунів на потужностях у КНР. Програма партнерства передбачає також інвестиційні плани китайської сторони вкласти близько $250 млн у модернізацію потужностей ПАТ "Мотор Січ".

ПАТ "Мотор Січ" - один із найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Постачає продукцію до більше ніж 100 країн світу. "Мотор Січ" бере участь у реалізації держоборонзамовлення (ДОЗ) і має стратегічне значення для економіки та обороноздатності держави.

У 2012 році в Запоріжжі створено вертолітне КБ "Мотор Січ". Нині ПАТ забезпечує, зокрема, виробництво багатоцільових вертольотів Мі-8МСБ і Мі-2МСБ, є що є ремоторизованими та модернізованими версіями радянських багатоцільових Мі-8Т та Мі-2. У 2015 році "Мотор Січ" розпочала постачання вертолітної техніки в армію в рамках ДОЗ.

За даними компанії, під час запланованих на 25 квітня річних зборів акціонерів планувалося затвердити фінансовий результат компанії за 2017 рік, а також оновити установчі документи та склад наглядової ради ПАТ. На порядку денному зборів, зокрема, було: затвердження річного звіту та результатів зовнішнього аудиту ПАТ, розподіл прибутку і розмір дивідендів, внесення змін до статуту, положення про НР і раду директорів ПАТ, а також переобрання складу НР компанії.

Чистий прибуток компанії за підсумками 2017 року зріс на 51,86% - до 3 млрд 104,174 млн грн. Нерозподілений прибуток станом на 1 січня 2018 року становив 18 млрд 440,6 млн грн.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

НБУ перерахував до держбюджету 38,64 млрд грн прибутку за 2023 р.

Бельгія прискорює постачання F-16, можливо, перші винищувачі передадуть Україні до кінця 2024 року

Іспанія надасть Україні ракети для Patriot, снаряди, готує до передачі танки Leopard

Міноборони Данії: Підготовка українських пілотів просувається, мета – передати Україні перші літаки F-16 влітку

Канада виділить ще 13 мільйонів канадських доларів на чеську ініціативу щодо закупівлі снарядів для України

Посольство України в Словаччині передасть ДСНС чотири підводні дрони для гуманітарного розмінування

Глава Пентагону про Patriot для України: Ми продовжуємо працювати над цим питанням дуже серйозно

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА