14:42 26.04.2018

Саакашвілі стверджує, що ГПУ запросила в прокуратури Нідерландів інформацію про начебто відвідування ним Донецька в 2017 році

2 хв читати
Саакашвілі стверджує, що ГПУ запросила в прокуратури Нідерландів інформацію про начебто відвідування ним Донецька в 2017 році

Екс-президент Грузії, лідер партії "Рух нових сил" Міхеіл Саакашвілі стверджує, що Генеральна прокуратура України направила до прокуратури Нідерландів запит про начебто відвідування ним непідконтрольного уряду Донецька восени минулого року.

"ГПУ надіслали запит в прокуратуру Нідерландів, щоб вони з'ясували у мене, чи їздив я в Донецьк у жовтні минулого року", - написав М.Саакашвілі на своїй сторінці в соцмережі Facebook у четвер.

"Яким це чином я міг потрапити на контрольовану Росією територію, ба більше, після цього її покинути, будучи одним з головних офіційно визнаних Москвою ворогів Путіна!? Нехай, значить, зараз голландці над цим ламають голову. Залиште королівство Нідерландів в спокої!", - заявив політик.

При цьому він наголосив, що готовий надати відповідні свідчення українському правосуддю. "Я вимагаю пустити мене в Україну, і заради цього випадку готовий давати свідчення навіть на цю абсурдну тему. А ви готові взяти у мене в Києві свідчення?", - написав М.Саакашвілі.

У прес-службі Генпрокуратури України наразі не коментують цю інформацію.

Як повідомлялося, 5 грудня 2017 року генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що М.Саакашвілі отримав через координатора київського обласного осередку "Руху нових сил" С.Дангадзе від бізнесмена Сергія Курченка, що переховується в РФ, $500 тис. на діяльність в Україні, і продемонстрував аудіозапис їхньої розмови на підтвердження своїх слів. М.Саакашвілі стверджує, що взагалі не знайомий з С.Курченком, а аудіозаписи своїх розмов зі збіглим бізнесменом, як і їхню експертизу, називає фальсифікацією та підтасовуванням.

12 лютого М.Саакашвілі затримали в ресторані "Сулугуні" в центрі Києва неподалік офісу його партії "Рух нових сил", після чого доставили в аеропорт "Бориспіль" і відправили літаком до Польщі. Органи влади пояснили, що це було зроблено у рамках процедури реадмісії, оскільки М.Саакашвілі як особа без громадянства незаконно перебував на території України, до якої в'їхав у вересні 2017 року з Польщі, що супроводжувалося протистоянням його соратників з прикордонниками і правоохоронцями на кордоні. Його адвокати вважають цю процедуру незаконною й оскаржать її і в українських правоохоронних та судових інстанціях, і в ЄСПЛ.

24 лютого в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" заступник генерального прокурора України Євген Єнін повідомив, що Генпрокуратура направила міжнародно-правове доручення правоохоронним органам Королівства Нідерланди, в якому просить узяти у М.Саакашвілі зразки голосу для розслідування в Україні кримінального провадження.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Для повноцінного запуску Держреєстру нерухомих пам'яток потрібно понад 5 років - Шуляк

Кабмін звільнив Половенка з посади заступника міністра оборони

ВР прийняла за основу законопроєкт про дерегуляцію ринку торгівлі вживаними авто - Гетманцев

ВР удосконалить порядок ведення військового обліку під час війни

Посол України в США: Сенат розпочне розгляд законопроєкту про допомогу Україні о 20:00 за Києвом

У ХАРКОВІ ЧУТИ ВИБУХИ - ВЛАДА

Зеленський розраховує на допомогу Данії в пошуку додаткових систем ППО для Миколаївської області

НАЗК виявило ознаки незаконного збагачення заступника голови Дніпровського РУ ГУНП на 14 млн грн

Європарламент 14-й раз відклав погашення бюджету Ради й Ради ЄС 2022 року, яке раніше відкладали через вимогу надати Україні Patriot

НАТО проведе неформальну нараду глав МЗС країн Альянсу в Празі 30-31 травня

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА