14:01 14.05.2018

"Укртелеком" планує підключити до ШСД 8 тис. сіл із 6 млн жителів протягом 2 років при 50% участі держави

3 хв читати
"Укртелеком" планує підключити до ШСД 8 тис. сіл із 6 млн жителів протягом 2 років при 50% участі держави

ПАТ "Укртелеком" розробив проект підключення віддалених населених пунктів до послуги широкосмугового доступу до мережі інтернет (ШСД), який може охопити 8 тис. сіл, де проживають 6 млн жителів, протягом двох років, загальною вартістю 6 млрд грн, з яких 3,2 млрд грн (або 53,3%) становитимуть державні інвестиції, повідомив на презентації проекту в Києві в понеділок директор із розвитку масового сегмента "Укртелекому" Денис Захаренко.

За його словами, до цієї кількості ввійдуть усі села зі школами (6,9 тис. н. п.), а також розташовані поруч з ними села з більше ніж 100 домогосподарствами.

За даними "Укртелекому", таке масове підключення забезпечить покриття послугами ШСД 40% усього сільського населення України, що, по суті, скоротить "цифровий розрив" міст із регіонами вчетверо, оскільки частка непідключеного до мережі сільського населення України скоротиться з 56% до 16% - з 8,3 до 2,3 млн осіб.

За розрахунками оператора, для підключення 8 тис. сіл до мережі ШСД необхідно побудувати 58 тис. км мережі (в середньому 7,3 км для підключення одного села каскадним методом).

При цьому, за даними оператора, не охоплені цим проектом 14 тис. сіл, у яких проживає 2,3 млн жителів, що може стати підставою для другої хвилі підключень.

Очікувані результати від реалізації зазначеного проекту - доступність фіксованого ШСД до Інтернету по всій території країни та підключення до послуги ШСД близько 600 тис. домогосподарств.

Завдяки реалізації цього проекту проникнення ШСД в Україні зросте на 4,4%, а ВВП, відповідно, на 0,6%, що в цінах 2018 року становить близько 20 млрд грн. Зростання доходів держбюджету може становити 5,4 млрд грн.

Д.Захаренко зазначив, що в "Укртелекому" найрозгалуженіша мережа волоконно-оптичних ліній зв'язку з охопленням 2,2 тис. населених пунктів, тому інвестиції в продовження мережі до віддалених сіл, як і витрати на її експлуатацію, будуть мінімальними для компанії. Так, загальні інвестиції в проект становитимуть 6 млрд грн, з яких 3,2 млрд грн - а саме будівництво магістральної ВОЛЗ до 8 тис. сіл і підключення в них державних установ - передбачають державне фінансування. При цьому інвестиції "Укртелекому" в проект становитимуть 2,8 млрд грн, які компанія, за словами Д.Захаренка, планує окупити протягом п'яти років.

Він також зазначив, що державні інвестиції, за розрахунками "Укртелекому", можуть окупитися за рахунок збільшення податків протягом уже двох років від моменту здійснення проекту.

За словами директора "Укртелекому" Юрія Курмаза, цей проект буде подано урядовому комітету з питань інформатизації та зв'язку Верховної Ради.

Дані за кількістю жителів населених пунктів бралися з відкритих джерел, у дослідженні не брали участі тимчасово окупований Росією Крим і зона проведення АТО.

Як повідомлялося, ПАТ "Укртелеком" завершило 2017 рік із чистим прибутком 867 млн грн, що на 44,3% більше, ніж у 2016 році, чистий дохід зріс на 1,7% - до 6,654 млрд грн.

Показник EBITDA збільшився на 4,9% - до 1,867 млн грн, маржа EBITDA - на 1,8 п. п., до 28,1%. При цьому капітальні інвестиції скоротилися на 0,7% - до 948 млн грн.

"Укртелеком" - найбільший оператор фіксованого зв'язку в Україні. Є єдиним засновником та учасником ТОВ "ТриМоб" - мобільного оператора стандарту 3G/UMTS.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА