13:58 16.05.2018

Мобільним операторам не потрібні держдотації для покриття зв'язком 98% населення країни

3 хв читати
Мобільним операторам не потрібні держдотації для покриття зв'язком 98% населення країни

Мобільні оператори зв'язку можуть забезпечити покриття зв'язком 98% населення України без залучення державних дотацій у разі введення принципу технологічної нейтральності (можливість запускати будь-яку технологію мобільного зв'язку на будь-яких частотах) в діапазоні 900 МГц, вважає президент компанії "Київстар" Петро Чернишов.

На своїй сторінці в соцмережі Facebook він розкритикував ініціативу ПАТ "Укртелеком" щодо програми скорочення цифрового розриву в регіонах.

"Укртелеком" сьогодні опублікував свій план інтернетизації сіл. Що йому потрібно для реалізації? 3 млрд державних грошей. На гроші держави і на власні кошти він обіцяє дати Інтернет у села, де проживає 6 млн людей - але і тоді без доступу в мережу залишаться 2,28 млн жителів України, а це дуже немало. І ще - оптоволокно будуть тягнути до шкіл, сільських рад, лікарень. Але не до будинків людей", - заявив глава найбільшого мобільного оператора країни.

Він також підкреслив, що мобільні оператори можуть забезпечити зв'язком 98% населення країни, для чого їм необхідно введення принципу технологічної нейтральності зокрема, в діапазоні 900 МГц.

"Мобільні оператори не просять грошей у країни, а, навпаки, на аукціоні самі заплатять за частоти! Самі побудують мережу і забезпечать високошвидкісним мобільним Інтернетом майже всіх жителів України швидко, якісно і недорого - як в казці. І так, Інтернет буде не тільки в школах і сільрадах (адже тягнути оптоволокно до кожного дому в селі дорого), а в кожного власника смартфону", - зазначив П.Чернишов.

За його словами мобільні оператори вже готові до аукціону на частоти 900МГц, після отримання ліцензії на які мобільний зв'язок стандарту 3G і 4G з'явиться в селах.

Директор з корпоративних комунікацій ПАТ "Укртелеком" Михайло Шуранов у коментарях до посту П.Чернишова заявив, що мобільний Інтернет не зможе замінити фіксований.

"Клієнтська практика використання мереж 3G і 4G свідчить, що швидкість доступу катастрофічно падає під час завантаження. Та й обсяги споживання фіксованого та мобільного трафіку не можна порівнювати. До речі, для станції 3-4 покоління (мобільного зв'язку) все одно треба прокласти оптику. Тож, як то кажуть, обіцянка - цяцянка", - заявив він.

Директор з розвитку масового сегмента "Укртелекому" Денис Захаренко також прокоментував заяву "Київстару", зазначивши, що в пропозиції "Укртелекому" враховується прокладання мережі, зокрема до будинків сільських жителів.

"Оптоволокно будуть тягнути і в будинку людей теж, не тільки в школи/сільради. Без масового підключення населення скорочення цифрового розриву в суспільстві є неможливим. У кошторисі проекту це враховано - інакше було б удвічі менше. Той, хто сказав, що до проекту це не входить, дезінформував вас", - заявив Д.Захаренко.

Як повідомлялося, "Укртелеком" розробив проект підключення віддалених населених пунктів до послуги широкосмугового доступу до мережі Інтернет (ШПД), який може охопити 8 тис. сіл, у яких проживає 6 млн жителів, протягом двох років, загальною вартістю 6 млрд грн, з яких 3,2 млрд грн (або 53,3%) становитимуть державні інвестиції.

Можливості користуватися високошвидкісним Інтернетом позбавлені 8,3 млн осіб, які проживають у 21,749 тис. населених пунктів (сіл) України, такі дані наведені в аналізі "цифрової нерівності" регіонів, презентованому ПАТ "Укртелеком" у Києві 14 травня.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Польща вночі двічі піднімала військову авіацію через російські удари по Україні

27 квітня: Яке сьогодні свято, все про цей день

Чергову хвилю ракетної атаки РФ спрямовано на західні області, знову задіяно "Кинджали"

РФ знову обстрілює Україну, кілька груп ракет зафіксовано у східних і південних областях

Унаслідок нічного ракетного удару по лікарні в Харкові постраждала пацієнтка

Ізраїль готовий дати "останній шанс" переговорам для угоди з ХАМАС щодо заручників

SpaceX розраховує зробити місячну ракету Starship повністю багаторазовою до кінця 2025 року

Окупанти вдарили по Харкову, пошкоджено нежитлову цивільну інфраструктуру

Серед постраждалих у ДТП за участю голови Броварської РДА: 32-річна мати з донькою 2,5 років

РФ атакує Україну ракетами, зокрема "Кинджалами", підвищений рівень загрози ударів у кількох областях

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА