15:05 16.05.2018

ГПУ оскаржила в суді видачу ліцензій на розробку родовищ літію і нафти - Луценко

3 хв читати
ГПУ оскаржила в суді видачу ліцензій на розробку родовищ літію і нафти - Луценко

Генеральна прокуратура України в судовому порядку не згодна з видачею Державною службою геології і надр України (Держгеонадра) ліцензій на розробку родовищ літію і нафти у Донецькій і Полтавській областях, повідомив генпрокурор Юрій Луценко.

В ексклюзивному інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна" Ю.Луценко розповів, що одним із головних моментів деолігархізації є боротьба з тіньовими аукціонами на природні ресурси.

"Після Майдану на аукціонах було видано 43 спецдозволи на ресурси. Без аукціонів - 679! Олігархи скуповували і скуповують українські природні ресурси", - зазначив генпрокурор.

Він наголосив: "Останні скандали стосувалися видачі ліцензій на розробку родовищ літію і нафти. Літію - у Донецькій і нафти - у Полтавській області. Прокуратура цього тижня (минулого - ІФ) подала до суд на розрив цих рішень Держгеонадр, незалежно від прізвищ, які стоять за цими рішеннями".

Водночас, на думку генпрокурора, "бити по хвостах - не найкращий метод".

Ю.Луценко вважає, що держава має забезпечити стовідсотково відкриті конкурсні аукціони на будь-які природні ресурси. Також, за його словами, необхідно опублікувати відкритий реєстр усіх раніше виданих ліцензій, доручити його перевірити і надалі діяти в рамках відкритих конкурсних процедур.

Як повідомлялося, в квітні прем'єр-міністр Володимир Гройсман звернувся до Генеральної прокуратури України та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури з проханням перевірити достовірність оприлюдненої в ЗМІ інформації про видачу Держгеонадр ліцензій на розробку родовищ літію наближеним до влади особам без конкурсів і конкурентних принципів.

ТОВ "Петро-Консалтинг" (Київ) на початку цього року отримало спеціальний дозвіл Держгеонадр на видобуток літієвих руд на Шевченківському родовищі (Великоновосілківський район Донецької області) із запасами 14 млн тонн.

Раніше в ЗМІ було оприлюднено інформацію про нібито зв'язки "Петро-Консалтинг" із народним депутатом Ігорем Кононенком, заступником глави РНБО Олегом Гладковським, бізнесменом Василем Хмельницьким.

Директор ТОВ "Петро-Консалтинг" спростовував цю інформацію.

Крім того, 10 квітня 2018 року в ЗМІ з'явилася публікація, що разом з ТОВ "Петро-Консалтинг" спеціальний дозвіл і без аукціону отримало також ТОВ "Укрлітійвидобування" (Кіровоградська обл.).

Держгеонадр 10 квітня заявило, що поширена інформація є безпідставною і недостовірною, а зазначена заява в ЗМІ не відповідає фактичним обставинам з огляду на те, що Державна служба геології та надр України здійснює свою діяльність відповідно до чинного законодавства.

"Компанії, зазначені у ЗМІ, а саме: ТОВ "Укрлітійвидобування" і ТОВ "Петро-Консалтинг" отримали спеціальні дозволи згідно з Порядком надання спеціальних дозволів на користування надрами, затвердженого постановою Кабінету міністрів №615 від 30 травня 2011 року", - зазначено на веб-сайті держслужби.

Держгеонадр уточнило, що зазначений порядок передбачає можливість надання спеціальних дозволів на користування надрами без проведення аукціону, якщо заявник за свій рахунок здійснив геологічне вивчення ділянки надр і підрахунок запасів корисних копалин.


Повний текст інтерв'ю Ю.Луценка буде опубліковано на сайті агентства "Інтерфакс-Україна".

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА