20:54 21.05.2018

МЗС України протестує у зв'язку із затриманням у Криму двох активістів "Кримської солідарності"

2 хв читати
МЗС України протестує у зв'язку із затриманням у Криму двох активістів "Кримської солідарності"

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв'язку з незаконним затриманням в окупованому РФ Криму громадян України, учасників кримськотатарського громадського руху "Кримська солідарність" Сервера Мустафаєва і Едема Смаїлова.

"Під час обшуків, що передували затриманню, на С.Мустафаєва, Е.Смаїлова та їхніх рідних чинився психологічний тиск, а в доступі адвокатів російськими окупантами було відмовлено. За наявною інформацією, російська окупаційна адміністрація планує долучити цих громадян України до т.зв. "справі Хізб-ут-Тахрір", політичну мотивацію якої МЗС України неодноразово відзначало", - йдеться в коментарі, опублікованому на офіційному сайті українського зовнішньополітичного відомства в понеділок.

У МЗС зазначають, що затримання С.Мустафаєва та Е.Смаїлова укотре підтвердило, що російське антитерористичне законодавство широко застосовується в окупованому Криму для прикриття політичних репресій проти представників кримськотатарського народу.

"Закликаємо міжнародне співтовариство засудити цю ганебну практику, яка, поряд із російською підтримкою терористів на Донбасі, показує справжню ціну заявам Кремля про "російською внесок" до міжнародної боротьби з тероризмом. Очікуємо від наших міжнародних партнерів посилення політико-дипломатичного тиску на державу-агресора для звільнення незаконно утримуваних РФ громадян України", - йдеться в коментарі МЗС.

МЗС України також вимагає від РФ "негайно припинити політично вмотивоване переслідування представників кримськотатарського народу", звільнити С.Мустафаєва, Е.Смаєлова і всіх інших незаконно утримуваних громадян України.

"РФ має у повному обсязі виконати резолюції Генасамблеї ООН" Територіальна цілісність України "від 27 березня 2014 року," Стан з правами людини в Автономній Республіці Крим та м.Севастополь (Україна)" від 19 грудня 2016 року та 19 грудня 2017 року, а також наказ Міжнародного суду ООН про заходи перестороги в рамках позову України проти РФ щодо застосування Міжнародної конвенції про ліквідацію всіх форм расової дискримінації ", - йдеться в коментарі.

Як повідомлялося, в понеділок глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявив, що вранці 21 травня в будинках С.Мустафаєва і Е.Смаїлова відбулися обшуки, після завершення яких С.Мустафаєва заарештували і вивезли співробітники ФСБ РФ, а Е.Смаїлов ще перебував удома зі співробітниками ФСБ. Пізніше прес-служба "кримського главку ФСБ РФ" заявила про "розкриття діяльності екстремістської групи, створеної помічником депутата Верховної Ради Мустафи Джемілєва, Еролом Велієвим, організованої за вказівкою розшукованого Чубарова за підтримки СБУ".

Р.Чубаров назвав таку заяву ФСБ РФ спробою дискредитувати Меджліс кримськотатарського народу перед міжнародною спільнотою. "Очевидно, що ми є свідками, а багато з нам і безпосередніми жертвами нових репресій і масштабних провокацій, що розгортаються в окупованому Росією Криму. Тим більше, саме в ці дні Міжнародний суд ООН зажадав від Росії пояснень про причини невиконання нею рішення Суду від квітня 2017 року про скасування заборони на діяльність Меджлісу кримськотатарського народу", - заявив він.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА