12:11 26.05.2018

Томос про автокефалію Української церкви вже готовий, написаний викладачем Афінського університету

2 хв читати

Архімандрит Української православної церкви (Московського патріархату), колишній керівник відділу зовнішніх церковних зв'язків УПЦ (МП) Кирил (Говорун) заявив, що томос про автокефалію Української православної церкви вже написаний, але процес його рецепції (прийняття) іншими Церквами може бути тривалим.

"Я скажу ... свого роду сенсацію: томос вже готовий. Він уже написаний. Я навіть знаю, хто його писав - писав мій вчитель в Афінському університеті, де я навчався. Це один з найкращих каноністів у православному світі... І тексти, які він пише, канонічні - вони абсолютно досконалі. Тому я думаю, що томос буде прекрасним документом канонічності. До нього неможливо буде пред'явити жодних претензій. Томос готовий", - сказав архімандрит в ефірі "5 каналу".

Він пояснив, що Константинопольський патріархат задіє "певну процедуру надання" цьому томосу, яка передбачає, що це прерогатива Константинопольського патріархату - давати томос про автокефалію. "Це давня ініціатива, витоки якої з часів Візантійської імперії. І на основі цієї прерогативи, права Константинополя серед православних церков, він буде давати цю автокефалію", - додав священнослужитель.

Потім, за його словами, розпочнеться процес рецепції цієї автокефалії з боку інших православних церков. "Наразі згоди православних церков не потрібно. Це не передбачено процедурою", - наголосив архімандрит Кирило.

Водночас, зазначив він, на другому етапі можуть бути проблеми, певні проблеми рецепції". "Це займе певний час. Це може бути доволі тривалий час... якісь технічні моменти рецепції залишаються. Але головна проблема вирішена", - підсумував представник УПЦ (МП).

Як повідомлялося, 17 квітня 2018 року президент України Петро Порошенко повідомив про свій намір звернутися до архієпископа Константинополя, Вселенського патріарха Варфоломія з закликом видати томос про єдину помісну православну церкву в Україні, і закликав Верховну Раду в найкоротші терміни підтримати його ініціативу.

19 квітня народні депутати підтримали звернення президента до Вселенського патріарха про надання томосу про автокефалію православній церкві в Україні.

Священний Синод Вселенського патріархату в Константинополі прийняв до розгляду звернення президента України про надання томосу про автокефалію православній церкві в Україні, а також вирішив розпочати процедуру, необхідну для надання автокефалії Українській православній церкві.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Укргідрометцентр попереджає про сильні дощі та заморозки на заході країни

ОК "Південь" сприяє правоохоронцям у затриманні вбивць поліцейського на Вінниччині, підозрювані понад рік не служать у 28 ОМБр

"Укрзалізниця" повертає "Інтерсіті+" в Одесу в тестовому режимі

Віцеканцлер Німеччини Габек відвідав Миколаївську область

В Україні в неділю похолодає, пройдуть дощі

Перевіряється причетність до розстрілу поліцейських на Вінниччині двох військовослужбовців

Українські прикордонники знищили ворожий комплекс спостереження "Муром-М"

СБУ, ГУР і ССО організували атаку на енергоінфраструктуру РФ, вночі уражено об'єкти у 8 областях - джерело

Польські фермери припинили блокувати фури перед ПП "Медика - Шегині" та "Краковець - Корчова" - Держприкордонслужба

Окупанти обстріляли прикордонний Вовчанськ, загинув мирний житель, ще двоє поранені

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА