16:54 05.06.2018

Міносвіти й угорська громада розпочали конструктивні переговори щодо імплементації мовної статті закону про освіту

3 хв читати
Міносвіти й угорська громада розпочали конструктивні переговори щодо імплементації мовної статті закону про освіту

Міністерство освіти і науки України констатує початок конструктивних консультацій з угорської громадою з питань імплементації мовної статті закону України "Про освіту".

"МОН та угорська громада спільно працюватимуть над розробкою держстандартів і типових програм і планують подальшу роботу над проектом закону "Про загальну середню освіту", - йдеться в повідомленні прес-служби Міносвіти за результатами зустрічі міністра освіти і науки Лілії Гриневич із представниками угорської громади, які проживають в Україні.

На думку Л.Гриневич, початок консультацій свідчить про спроможність сторін продуктивно співпрацювати та напрацьовувати спільні рішення, необхідні для забезпечення прав національних громад.

"Основний акцент переговорів було зроблено на уточненні позицій щодо плану імплементації статті 7 закону "Про освіту", вдосконалення методик для вивчення української мови, розроблення нових стандартів та підручників, що передбачається зробити в межах перехідного періоду до повноцінної імплементації мовної статті", - наголошують у відомстві.

Крім того, на зустрічі порушувалося питання друку якісно нових підручників.

"В Угорщині більше спеціалістів, котрі можуть працювати над підручниками угорською мовою. Там уже є розроблені матеріали, які можна використовувати для навчання наших дітей. І ми хотіли б мати можливість використовувати такі якісні матеріали й у школах, де навчаються діти угорської громади. Ті книги, що сьогодні друкуються за державний кошт, на жаль, не є високої якості", - заявила голова Закарпатського угорськомовного педагогічного товариства Ілдика Орос.

Водночас Л.Гриневич відповіла, що для МОН важливо, щоб усі підручники, за якими навчаються діти в школах України, були адаптовані до реалій держави.

"Ми будемо дуже вдячні, якщо ви посприяєте для встановлення таких зв’язків  і для розробки підручників для навчання дітей з угорської громади України", - додала вона.

Сторони також домовилися, що представники угорської громади увійдуть до робочих груп, які здійснюють розробку державних стандартів і типових освітніх програм.

Представники громади також передали пропозиції щодо проекту мовної статті майбутнього закону "Про загальну середню освіту", в якій має бути уточнений шлях імплементації мовної статті закону "Про освіту".

Як повідомлялося, 28 вересня 2017 року набув чинності закон України "Про освіту", який, зокрема, визначає, що мовою освітнього процесу в навчальних закладах є державна мова, але, відповідно до освітньої програми, можуть викладатися одна або кілька дисциплін двома й більше мовами - державною, англійською, іншими офіційними мовами Європейського Союзу. Особам, які належать до національних меншин, гарантується право на навчання рідною мовою поряд з українською мовою в окремих класах (групах) комунальних закладів дошкільної та початкової освіти.

Міністерство закордонних справ Угорщини 26 вересня заявило про намір країни блокувати зближення України та ЄС через закон про освіту. МЗС України направило закон на експертизу до Венеціанської комісії. 8 грудня Міністерство освіти і науки України повідомило, що Венеціанська комісія не підтримала обвинувачення Угорщини у звуженні прав національних меншин у статті про мову навчання в законі України "Про освіту". У відомстві заявили про готовність імплементувати рекомендації комісії та розробили три моделі імплементації мовної статті в законі "Про загальну середню освіту".

Засідання комісії Україна-НАТО, яке мало відбутися 14 або 15 лютого під час зустрічі міністрів оборони всіх країн-членів Альянсу, було заблоковано Угорщиною, яка застосувала право вето.

У квітні Угорщина вкотре заблокувала засідання комісії Україна-НАТО на рівні міністрів закордонних справ.

Віце-прем'єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Іванна Климпуш-Цинцадзе розраховує, що Угорщина розблокує проведення засідання комісії Україна-НАТО на рівні глав держав і урядів.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА