13:38 13.06.2018

Багато держустанов півдня України недостатньо уважні до питань цифрової безпеки

2 хв читати
Багато держустанов півдня України недостатньо уважні до питань цифрової безпеки

Багато держустанов в Одеській, Миколаївській і Херсонській областей усе ще недостатньо уважно ставляться до питань цифрової безпеки, вважає начальник Причорноморського управління кіберполіції України Юрій Виходець.

Як приклад він навів злом сайту Головного територіального управління юстиції в Одеській області минулої зими, внаслідок чого зловмисники отримали доступ до закритої інформації. За цим фактом було відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів і комп'ютерних мереж) Кримінального кодексу України.

Фахівці з’ясували, що основною причиною злому й витоку інформації була незахищеність програмного коду сайту від зломів. Це призвело до розміщення всередині сайту шкідливих кодів. Ще однією з причин було розміщення файлового і web-серверів на одному й тому самому носії інформації.

Другим прикладом Ю.Виходець навів створення фейкового сайту ДП "Земельне кадастрове бюро". У другому випадку шахраї розмістили на підробленому сайті інформацію про послуги з оформлення і безоплатного отримання земельних ділянок, забезпечивши її реквізитами для оплати. Жертвами шахраїв, якими виявилися двоє жителів Білгорода-Дністровського Одеської області, встигли стати 15 осіб. Наразі цей випадок розслідується за ч. 3 ст. 190 (шахрайство) Кримінального кодексу України.

"Сьогодні ми спостерігаємо, як багато злочинів переміщуються в Інтернет. Держустановам варто приділити увагу питанням безпеки, інакше кількість випадків втручання в їхню роботу та заподіяння шкоди громадянам збільшуватиметься", - зазначив Ю.Виходець.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА