14:32 13.06.2018

Transparency International закликає виправити положення про апеляцію в законі про Антикорупційний суд

2 хв читати
Transparency International закликає виправити положення про апеляцію в законі про Антикорупційний суд

Ухвалений в Україні закон про Вищий антикорупційний суд передбачає, що вже розглянуті в загальних судах першої інстанції справи НАБУ будуть завершені там само, отже, їх апеляція відбуватиметься в обхід Антикорупційного суду, що суперечить попереднім домовленостям із міжнародними партнерами, повідомляється на сайті Українського представництва міжнародної антикорупційної організації Тransparency International.

"Необхідно терміново виправити цю помилку, проголосувавши за відповідні зміни до закону. Ухвалена норма відкладає винесення остаточних рішень у справах НАБУ ще на кілька років. Ця норма означає, що саме тому президент України має невідкладно подати зміни до закону та виправити цю помилку", - зазначає виконавчий директор «Transparency International Україна» Ярослав Юрчишин.

Крім того, як зазначають у TI Україна, така норма означає, що найближчі вироки проти топ-корупціонерів країни українці побачать не раніше ніж через 2-3 роки, бо щонайменше півроку триватиме створення Антикорупційного суду, ще 1,5-2 роки у двох інстанціях розглядатимуться самі справи, які тільки туди потраплять.

Як повідомлялося, Верховна Рада 7 червня ухвалила закон про Вищий антикорупційний суд (ВАКС, президентський законопроект №7440), що є однією з ключових умов продовження співпраці з МВФ. Спікер парламенту А.Парубій підписав закон 9 червня. 10 червня документ надійшов до адміністрації президента України.

Деякі положення законопроекту в другому читанні було змінено в результаті консультацій з МВФ. Найбільш дискусійною була норма про вирішальну роль громадської ради міжнародних експертів при доборі суддів.

Закон набуває чинності наступного дня після публікації, за винятком деяких положень, які починають діяти з початком роботи суду.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА