14:34 14.06.2018

Міжнародні правозахисники закликають українську владу розслідувати інциденти за участю радикальних груп

3 хв читати

Низка правозахисних організацій ("Amnesty International", "Front Line Defenders", "Human Rights Watch" і "Freedom House") звернулася до української влади з проханням розслідувати випадки нападів і дискримінації з боку радикальних груп, а також запобігати подібним інцидентам у майбутньому.

"...Просимо терміново вжити заходів для рішучого засудження і ефективного усунення нападів і залякування радикальними групами, які пропагують ненависть і дискримінацію. (...) Кількість насильницьких нападів і погроз з боку таких груп зростає, оскільки неадекватна відповідь влади дає посил про те, що такі дії допускаються. Ми наполегливо закликаємо вас вжити ефективних заходів для запобігання і припинення дій, що сприяють ненависті і дискримінації, і залучення до відповідальності винних", - йдеться в розміщеному на сайті Human Rights Watch листі зазначених організацій на ім'я голови МВС України Арсена Авакова і генпрокурора Юрія Луценка.

Правозахисники констатують, що в кількох випадках влада відреагувала на такі напади, проте більшість інцидентів залишилося без відповідної реакції.

"Прикриваючись патріотизмом і тим, що вони називають "традиційними цінностями", члени цих груп виявляють своє презирство і намір завдати шкоди активістам із захисту прав жінок, етнічних меншин, лесбіянкам, геям, бісексуалам, транссексуалам і інтерсексуалам (ЛГБТІ) та іншим, хто дотримується поглядів, що відрізняються від їхніх власних", - наголошують правозахисники.

Так, за їхніми даними, з початку 2018 року члени радикальних груп С14, "Правий сектор", "Традиція і порядок", "Карпатська Січ" та інших "зробили не менш двох десятків насильницьких нападів, погроз або випадків залякування" в Києві, Вінниці, Ужгороді, Львові, Чернівцях, Івано-Франківську та інших українських містах. При цьому правоохоронні органи рідко починали розслідування погроз і нападів, скоєних цими групами.

У листі наводяться відповідні приклади інцидентів.

В організаціях стурбовані "бездіяльністю української влади" у відповідь на такі напади та залякування, крім того, створюється враження, що ці напади допускаються владою.

"Ми також стурбовані повідомленнями в засобах масової інформації, в яких вказується, що деякі муніципальні адміністрації найняли осіб з груп, які пропагують ненависть і дискримінацію, для "поліцейської діяльності", патрулювання вулиць і виконання функцій "поліцейської діяльності" під час мирних демонстрацій або пікетів", - зазначено в зверненні.

Правозахисні організації закликають МВС, Національну поліцію України, Генеральну прокуратуру і політичних лідерів країни виконати свої зобов'язання щодо гарантування прав на свободу мирних зібрань і вільне вираження поглядів, а також права на безпеку і захист для всіх людей в Україні.

"Осіб, винних в цих насильницьких нападах, слід притягати до відповідальності за допомогою незалежних і неупереджених розслідувань. Українська поліція повинна бути чітко проінструктована про те, як ефективно запобігати або зупиняти членів груп, що пропагують ненависть і дискримінацію, від насильства і залякування етнічних груп, людей ЛГБТІ, правозахисників та інших груп, а також окремих осіб", - переконані правозахисники.

Організації закликають українські правоохоронні органи вжити ефективних заходів для запобігання незаконному застосуванню сили або актів залякування з боку членів груп, що пропагують ненависть і дискримінацію, і розслідувати будь-які скарги на їхні дії для притягнення до відповідальності.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

The Reckoning Project подав позов в Аргентині у зв'язку з катуванням українця росіянами

Питаннями українських цивільних, яких утримує РФ, опікуватиметься спеціально створена робоча група - Лубінець

Росія вразила Трипільську ТЕС, бо в української ППО закінчилися ракети - Зеленський

Із 16 липня для друкованих медіа місцевої сфери розповсюдження є обов'язковою наявність версії державною мовою - мовний омбудсмен

СБУ вразила РЛС дальньої дії в Брянській області - джерело

Законопроєкт про мобілізацію скеровано на підпис Зеленському

СБУ затримала ворожого агента, який готував замах на голову Херсонської обладміністрації

Сили РФ можуть досягти загрозливих успіхів на заході від Бахмута за відсутності допомоги США для України - ISW

Окупанти обстріляли 10 сіл і селищ у Сумській та Чернігівській областях за добу, в Угроїдах пошкоджені дев'ять житлових будинків - ОК "Північ"

Справу проти нардепа Ніколаєнка, який на смерть збив дівчину на Житомирщині, передано до суду

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА