17:17 15.06.2018

"Transparency International Україна" закликає припинити тиск на АМКУ

2 хв читати
"Transparency International Україна" закликає припинити тиск на АМКУ

Антикорупційна організація "Transparency International Україна" відзначає ефективну роботу колегії Антимонопольного комітету України (АМКУ) у сфері державних закупівель і не бачить законних підстав для її перевірки Державною аудиторською службою України.

"Останнім часом ми спостерігаємо намагання уряду визнати роботу Антимонопольного комітету України неефективною у сфері публічних закупівель через начебто затягування термінів проведення процедур закупівель та їх "блокування". Наголошуємо, що повноваження Антимонопольного комітету України регламентовані законодавством", - зазначено в повідомленні "Transparency International Україна", поширеному прес-службою організації у п'ятницю.

В "TI Україна" зазначають, що колегія АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель створена для розгляду скарг від учасників закупівель і діє відповідно до вимог закону України "Про державні закупівлі".

"Зазначена колегія сьогодні є чи не єдиним реально дієвим механізмом захисту інтересів бізнесу. На нашу думку, доручення, яке було надано Держаудитслужбі, та дії прем’єр-міністра України стосовно Антимонопольного комітету України є недоречними", - наголошується в повідомленні.

Transparency International Україна зазначає, що визначені законодавством повноваження Держаудитслужби не дають підстав виконати доручення прем'єр-міністра України Володимира Гройсмана щодо проведення аналізу роботи Антимонопольного комітету "в частині супроводження державних закупівель" шляхом проведення аудиту.

В організації зазначають, що, відповідно до ст. 3 закону України "Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні", державний фінансовий аудит є різновидом державного фінансового контролю і полягає у перевірці та аналізі фактичного стану справ щодо законного та ефективного використання державних чи комунальних коштів і майна, інших активів держави, правильності ведення бухгалтерського обліку і достовірності фінансової звітності, функціонування системи внутрішнього контролю.

"Враховуючи зазначене, Transparency International Україна не бачить законних підстав для виконання  Державною аудиторською службою України доручення прем’єр-міністра України. Вважаємо ситуацію, що склалася, проявом тиску на колегію АМКУ з розгляду скарг про порушення законодавства у сфері публічних закупівель", - зазначено в повідомленні.

Transparency International Україна відзначає "загалом ефективну й послідовну роботу зазначеної колегії АМКУ".

Як повідомлялося, 13 червня 2018 року прем'єр-міністр України В.Гройсман доручив Державній аудиторській службі виконати аудит АМКУ. "Під час години запитань до уряду народний депутат запропонував провести аудит АМКУ нашою аудитслужбою. Я пообіцяв, що це буде зроблено на найближчому засіданні уряду", - сказав прем'єр-міністр під час засідання уряду в середу.

Раніше АМКУ констатував постійне зростання кількості скарг на публічні закупівлі. Зокрема, минулого місяця кількість скарг зросла на 30,5% порівняно з травнем 2017 року. Згідно із законодавством, АМКУ зупиняє процедуру закупівлі на час розгляду скарги.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Поки що немає жодного підтвердження, що РФ насправді має намір завдати ударів по лікарнях у Києві - військова адміністрація

На Набережному шосе в Києві 27 квітня короткочасно обмежать рух транспорту - КМДА

Окупанти вивели на бойове чергування в Чорне море два носії "Калібрів" - Сили оборони півдня

Інформатора воєнної розвідки РФ, який шпигував за артилерією ЗСУ, засуджено до 11 років в'язниці

Кабмін України затвердив порядок призначення та виплат допомоги дітям із ВІЛ

Зеленський із дружиною у Славутичі вшанували пам'ять ліквідаторів катастрофи на ЧАЕС

У Золотій Балці Херсонської області двоє постраждалих від атаки російського дрона - обладміністрація

Іспанія та Греція відмовилися передати Україні системи ППО - ЗМІ

Зеленський закликав на засіданні "Рамштайн" надати Україні далекобійну зброю, ППО та артилерію

Літаки F-16 почнуть прибувати в Україну цього року разом із навченими пілотами та обслуговуючим персоналом - глава Пентагону

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА