14:27 22.06.2018

САП оскаржить повернення судом обвинувального акта у "справі Мартиненка"

3 хв читати
САП оскаржить повернення судом обвинувального акта у "справі Мартиненка"

Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) подасть апеляцію на рішення Шевченківського районного суду м. Києва про повернення прокурору обвинувального акта за обвинуваченням колишнього народного депутата України Миколи Мартиненка та групи інших осіб у відмиванні коштів, отриманих злочинним шляхом.

"Підставою для повернення обвинувального акту стало незазначення в обвинувальному акті інформації про те, що місце вчинення окремих злочинних дій обвинуваченими в ході досудового слідства не встановлено. В окремих випадках розмір завданої шкоди зазначено не в національній валюті. Також колегія суддів вважає порушенням зазначення в акті прізвища, імені та по батькові осіб, які були співучасниками злочину, але наразі перебувають у розшуку до винесення обвинувального вироку щодо цих осіб. Зазначено також інші підстави", - зазначено в повідомленні САП на сторінці в соцмережі Facebook у п'ятницю.

У САП заявляють, що прокурор подасть апеляцію на це рішення суду, оскільки зазначені судом підстави для повернення обвинувального акта чітко не передбачені в ст.291 Кримінального процесуального кодексу України, в якій зазначено вимоги до обвинувального акта.

"Також у цьому самому засіданні суд відмовив у клопотаннях стосовно запобіжних заходів обвинувачуваних і відмовив у відстороненні двох обвинувачуваних із керівних посад ДП «СхідГЗК» і ДП «НАЕК «Енергоатом». На думку суду, ризики, які обґрунтував прокурор - відсутні. Згідно з законом це рішення не оскаржується", - повідомили в САП.

Як повідомлялося, 22 травня 2018 року Спеціалізована антикорупційна прокуратура (САП) повідомила, що направила до суду обвинувальний акт за обвинуваченням колишнього парламентарія М.Мартиненка, а також Валерія Василькова, Руслана Журила, Сергія Переломи, Олександра Сорокіна та Володимира Богданця у справі про заволодіння коштами держпідприємств "Східний гірничо-збагачувальний комбінат" (СхідГЗК) і "Енергоатом".

За інформацією САП, обвинувачуваним інкримінується скоєння злочинів, передбачених ч. 5 ст. 191 (заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовим становищем), ч.3 ст.209 (легалізація доходів, отриманих злочинним шляхом), ч.1 ст.255 КК України (створення злочинної організації)".

Так, М.Мартиненку та В.Василькову інкримінується заволодіння коштами ДП "НАЕК "Енергоатом" при укладенні та виконанні контрактів із постачання обладнання для зазначеного підприємства від чеської компанії Skoda JS і укладенні та виконанні контракту між Skoda JS і компанією Bradcrest Investments SA на загальну суму EUR6,4 млн.

Крім того, М.Мартиненко, С.Перелома, Р.Журило, О.Сорокін і В.Богданець обвинувачуються в заволодінні коштами ДП "СхідГЗК" сумою $17,28 мільйонів шляхом неправомірного укладення і подальшого виконання контракту купівлі-продажу уранового концентрату для ДП "СхідГЗК" через австрійську компанію-посередника Steuermann Investitions-und Handelsgesellschaft mbH, підконтрольну учасникам злочинної організації.

За інформацією САП, наразі триває досудове розслідування стосовно інших підозрюваних у скоєнні зазначених злочинів, зокрема, оголошено розшук ще чотирьом фігурантам, двоє з яких - громадяни Австрії, ще одного з підозрюваних, який переховувався, затримали, йому обрано запобіжний захід.

У свою чергу прес-служба колишнього народного депутата М.Мартиненка у вівторок поширила його заяву, в якій стверджується, що НАБУ і САП "лише під тиском Миколи Мартиненка передали до суду справу, де фігурує екс-депутат".

"Я чекаю на суд, де спростую обвинувачення. А всі причетні до фальсифікацій рано чи пізно відповідатимуть за законом і нестимуть кримінальну відповідальність. Справа проти головного детектива НАБУ Калужинського - лише перший дзвіночок для пана Ситника і решти, причетних до дискредитації мого імені", - цитує М.Мартиненка його прес-служба.

21 червня 2018 року Шевченківський районний суд м. Києва під час підготовчого засідання з розгляду обвинувального акта за обвинуваченням колишнього парламентарія М.Мартиненка, С.Переломи, Р.Журила, О.Сорокіна, В.Богданця, В.Василькова постановив повернути обвинувальний акт прокурору САП.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА