21:22 03.07.2018

У Генпрокуратурі України хочуть допитати Л.Черновецького і його сина Степана як свідків, ймовірно, у "справі Бакуліна"

4 хв читати
У Генпрокуратурі України хочуть допитати Л.Черновецького і його сина Степана як свідків, ймовірно, у "справі Бакуліна"

Генеральна прокуратура України викликає на 17 липня поточного року колишнього міського голову Києва Леоніда Черновецького та його сина Степана на допит як свідків у кримінальному провадженні.

"Повістка про виклик Черновецького Л.М." 25.11.1951 року народження і "Повістка про виклик Черновецького С.Л." 27.10.1978 року народження оприлюднені на сайті Генпрокуратури України.

"Гр-н Черновецький Леонід Михайлович, 25.11.1951 року народження... Вам необхідно з’явитися 17.07.2018 року о 10:00 в кабінет №1106 приміщення Генеральної прокуратури України до слідчого групи слідчих Генеральної прокуратури України Лукащука C.B., за адресою: м. Київ, вул. Різницька, 13/15 для участі в допиті в кримінальному провадженні №12013220540000400 в якості свідка", - йдеться в тексті повістки екс-меру Києва.

С.Черновецького викликають на допит до того самого слідчого й у рамках того самого кримінального провадження на 11:00 17 липня.

Інформації про це кримінальне провадження в Генпрокуратурі України не наводять, проте зазначений номер кримінального провадження аналогічний номеру провадження від 31 січня 2013 року, у рамках якого в березні 2018 року викликали для проведення слідчих і процесуальних дій як підозрюваного народного депутата Євгена Бакуліна (фракція "Опозиційний блок").

Так, згідно з повісткою про виклик Є.Бакуліна, оприлюдненою на сайті Генпрокуратури, його викликали на 10:00 5 квітня до слідчого з особливо важливих справ слідчого відділу управління особливо важливих справ департаменту міжнародно-правової співпраці Генпрокуратури С.Лукащука. У тій повістці також зазначалося, що 19 березня поточного року було складено письмове повідомлення Є.Бакуліну про підозру в скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255; ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191; ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191; ч. 2 ст. 15, ч. 4 ст. 28, ч. 5 ст. 191; ч. 4 ст. 28, ч. 1 ст. 366; ч. 4 ст. 28, ч. 3 ст. 209 КК України.

Українські правоохоронці підозрюють Є.Бакуліна в привласненні та відмиванні коштів в особливо великих розмірах.

Як повідомлялося, 16 лютого 2018 року генпрокурор України Юрій Луценко поінформував про підписання ним подання до Верховної Ради про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та обрання запобіжного заходу Є.Бакуліну і направлення документа до парламенту.

Ю.Луценко також повідомив, що Є.Бакулін перебуває за межами України і тривалий час не з'являється ані на засідання Верховної Ради, ані в Україні взагалі. "Слідство наразі не може встановити його місцезнаходження", - зазначив генпрокурор.

За інформацією генпрокурора, відомство розслідує кримінальне провадження за ст. 255 (створення злочинної організації), ст. 191 (розкрадання), ст. 209 (відмивання коштів) та іншими статтями. Досудовим слідством встановлено, що Є.Бакулін, ймовірно, брав участь у злочинній організації колишнього президента України Віктора Януковича, спланував і організував незаконне заволодіння грошовими коштами НАК "Нафтогаз Україна" в сумі 449 млн 963 тис. 820 грн через організацію фіктивної процедури тендерної закупівлі бурових установок (так званих вишок Бойка).

15 березня поточного року Верховна Рада підтримала подання генерального прокурора України і надала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Є.Бакуліна.

3 квітня Національна поліція України оголосила Є.Бакуліна в розшук.

Є.Бакулін у 2007 році, а також із 2010-го по 2014 роки обіймав посаду голови правління НАК "Нафтогаз України".

Л.Черновецький у 2006-2011 рр. обіймав посаду мера Києва (квітень 2006 - липень 2012) і голови КМДА (квітень 2006 - листопад 2010). У першій половині 2011 року Л.Черновецький фактично припинив виконувати обов'язки мера Києва, переставши фізично з'являтися на робочому місці. 1 червня 2012 року він написав заяву про відставку, і 12 липня 2012 року Київрада взяла до відома факт дострокового припинення його повноважень.

Пізніше в ЗМІ з'являлася інформація про те, що екс-мер Києва покинув територію України і деякий час перебував в Ізраїлі. Водночас грузинські ЗМІ повідомляли, що Л.Черновецький із сім'єю вже кілька років проживає в приморському місті Кобулеті. У 2016 році він мав намір взяти участь у парламентських виборах у Грузії, але потім передумав.

14 липня 2017 року Л.Черновецькому повідомлено про підозру в скоєнні кримінального злочину, передбаченого ч. 2 ст. 364 Кримінального кодекси України. Управління з розслідування злочинів, вчинених злочинними організаціями, здійснює досудове розслідування в кримінальному провадженні за фактом незаконного будівництва об'єкта інженерної та транспортної інфраструктури (вертолітного майданчика) на Парковій дорозі в Києві.

25 липня слідчі Генпрокуратури України отримали дозвіл суду на затримання Л.Черновецького з метою приведення для участі в розгляді клопотання про застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

12 вересня того ж року СБУ оголосила Л.Черновецького в розшук. Згідно з інформацією на сайті МВС України в розділі "Розшук", його розшукує СБУ як особу, що переховується від органів прокуратури. Зазначена дата зникнення - 24 липня 2017 року, місце зникнення не названо.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Окупанти завдали удару по Балаклії, постраждали семеро мирних жителів - ОВА

Завгосп медзакладу з Вовчанська виявився російським навідником, отримав реальний термін

Апеляційна палата ВАКС визнала невинуватим колишнього нардепа Пацкана й закрила справу

Лише 26% наданих інформаційних повідомлень про зруйноване та пошкоджене житло проходять верифікацію

"Новус Україна" запустив власний "зелений" розподільчий центр у Києві

Кличко пропонує спростити процедуру забезпечення автомобілями людей з інвалідністю, зокрема ветеранів війни

Територіальні центри комплектування працюють 24/7 - Сухопутні війська ЗСУ

По інфраструктурному об'єкту Сум завдано удару КАБ, наслідки атаки уточнюють - ОВА

Кількість загиблих на Донеччині через обстріли протягом дня збільшилася до чотирьох

ТЦК за кордоном не працюватимуть - Міноборони України

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА