14:41 07.07.2018

В Україні центри соціально-психологічної реабілітації стають альтернативою для дітей, яких батьки не можуть оформити в інтернати - офіс омбудсмена

2 хв читати

Центри соціально-психологічної реабілітації в Україні стають альтернативою інтернатам для дітей із сімей у складних життєвих обставинах, з огляду на те, що уряд обмежив можливість оформити дитину до загальноосвітнього інтернату за заявою батьків, зазначають в офісі уповноваженого Верховної Ради з прав людини.

"Що сьогодні відбувається? Насправді дітей, по суті, приховують, на моє глибоке переконання, в центрах соціально-психологічної реабілітації. Щоб дітей з сімей в складних життєвих обставинах офіційно не влаштовувати в інтернатні установи, їх влаштовують у центри соціально-психологічної реабілітації ", - розповіла представник омбудсмена щодо дотримання прав дитини і сім'ї Оксана Філіпишина у коментарі агентству" Інтерфакс-Україна ".

Вона нагадала, що в серпні минулого року було ухвалено постанову Кабінету Міністрів, згідно з якою заборонено приймати до загальноосвітніх інтернатів дітей за заявою батьків, пояснивши, що уряд взяв курс на скорочення в інтернатах кількості дітей, у яких є батьки.

"На макрорівні це рішення правильне. Питання в іншому - в своєчасності прийняття такого рішення. Спочатку потрібно на рівні громади створити послуги для сімей в складних життєвих обставинах, а потім забороняти", - сказала О.Філіпишина.

За її словами, питання влаштування дитини в інтернат актуальне для сімей з прифронтових районів, де батьки прагнуть забезпечити побутові потреби дитини і хочуть відправити її до безпечного місця.

Крім того, інтернатне виховання актуальне і для деяких сімей із сільської місцевості.

На думку представника омбудсмена, перш ніж вводити обмеження доступу до інтернатних закладів, слід було передбачити інструменти, за яких інтернатна форма виховання не буде їм необхідна. Вона зазначила, що це може бути посилення допомоги сім'ям, послуги денного догляду за дітьми, супроводу дитини до навчального закладу, розташованого в іншому населеному пункті. Тим часом, за її даними, в Україні 30-відсотковий брак шкільних автобусів.

При цьому О.Філіпишина зазначила, що в рамках оптимізації в Україні щорічно закривають понад 200 навчальних закладів, переважно в сільській місцевості, де є проблема згортання інфраструктури та безробіття.

"Спочатку потрібно підкласти подушку для сім'ї, а потім приймати такі кардинальні рішення", - додала вона.

О.Філіпишина повідомила, що представники омбудсмена моніторять ситуацію щодо центрів соціально-психологічної реабілітації, здійснили візити до кількох регіонів.

"Дійсно підтверджується: діти перебувають там понад установлений законом термін до 9 місяців. Діти не зовсім правомірно там перебувають, необґрунтовано їх відлучили від сімей. Фіктивно їх виводять в іншу установу, потім повертають, і вони другий рік перебувають у цих центрах", - розповіла вона.

"Йдеться про абсолютно здорових дітей із сімей у складних життєвих обставинах. Центри соціально-психологічної реабілітації - це альтернатива притулкам", - резюмувала представник омбудсмена.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

Глави МЗС України та Індії провели в Нью-Делі двосторонні переговори та оглядове засідання міжурядової комісії

Карандєєв анонсував будівництво безпечного фондосховища для українських музейних цінностей

У низці областей України в п'ятницю очікуються грози

Наразі немає інформації про можливий перетин повітряного простору Молдови російськими ракетами під час атаки на Україну - ПС ЗСУ

Зеленський назвав пріоритети в роботі РНБО

На Хмельниччині внаслідок атаки РФ пошкоджено 6 приватних будинків і дитячий табір, без постраждалих

Затримки в допомозі США Україні збільшують загрозу оперативного успіху РФ - ISW

"Укрзалізниця" продовжила маршрут Dnipro City Express до Синельникова

Сирський про потребу в "мобілізації 500 тис.": Після аудиту це число суттєво зменшено

Приїждже російське населення повинне буде виїхати з Криму й інших окупованих територій - Ташева

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА