20:40 11.07.2018

Рахункова палата перевірить підприємства "Укроборонпрому", зокрема й виробника міномета "Молот" київське ПАТ "Маяк"

2 хв читати
Рахункова палата перевірить підприємства "Укроборонпрому", зокрема й виробника міномета "Молот" київське ПАТ "Маяк"

 

Київ. 11 липня. ІНТЕРФАКС-УКРАЇНА - Рахункова палата України перевірить низку підприємств держконцерну "Укроборонпром", зокрема виробника 120-мм міномета "Молот" - ПАТ "Маяк" (Київ), повідомив голова Рахункової палати Валерій Пацкан.

"Рахункова палата найближчим часом перевірить київські заводи "Маяк", "Радар" і "Квант", які входять до держконцерну "Укроборонпром", - написав В.Пацкан у середу на своїй сторінці у Facebook.

За його словами, аудит стосуватиметься ефективності використання та розпорядження майном підприємствами держконцерну, що "має фінансові наслідки для держбюджету".

В.Пацкан висловив співчуття сім'ям загиблих військовослужбовців унаслідок інциденту з мінометом "Молот" 6 липня на 223-му загальновійськовому полігоні в Рівненській області, наголосивши: "Сьогодні, в умовах війни на сході, військова техніка має бути як ніколи надійною і сучасною. А наші хлопці мають бути максимально захищеними та підготовленими".

Як повідомлялося, під час бригадних тактичних навчань із бойовою стрільбою на Рівненському загальновійськовому полігоні вранці 6 липня стався розрив 120-мм міномета "Молот" розробки ПАТ "Маяк", що входить до держконцерну "Укроборонпром". Унаслідок цього троє військовослужбовців загинули, ще дев'ять дістали поранень різного ступеня тяжкості. Командувач Сухопутних військ ЗСУ прийняв рішення про припинення навчань. Призначено службове розслідування для з'ясування причин трагедії.

Президент України Петро Порошенко доручив міністру оборони Степану Полтораку та начальнику Генштабу ЗСУ Віктору Муженку доповісти про йому підсумки розслідування інциденту найближчим часом, а також розпорядився призупинити використання мінометів "Молот" у ході навчань на час проведення розслідування.

Як повідомив у соцмережах головний військовий прокурор Анатолій Матіос, у рамках розпочатого розслідування в середу, 11 липня, на полігоні в Рівненській області відбувається слідчий експеримент, який разом з експертизою має допомогти з’ясувати причину розриву міномета.

Український 120-мм міномет "Молот" створено на основі радянського буксирувального міномета 2Б11. Він обладнаний сучасним прицілом MUM 706M, має спеціальний запобіжник на дуловій частині від подвійного заряджання. Вага у бойовому положенні - 210 кг. Скорострільність - 12 пострілів на хвилину, дальність ураження ворожих цілей - понад 7 км.

Постачання "Молотів" в армію розпочато в березні 2016 року. За цей час поставлено кілька сотень мінометів. В "Укроборонпромі" акцентують, що на сьогодні в ОПК відсутні альтернативи 120-мм мінометів "Молот" для постачань ЗСУ.

Згідно з відкритими даними оборонного сектора, раніше з "Молотом" уже траплялися трагедії на кшталт тієї, що сталася 6 липня на Рівненському полігоні, як у ході бойового застосування, так і під час виконання навчально-бойових завдань. У висновках комісій з розслідування серед причин, що призвели до загибелі військових, називалося подвійне заряджання міномета й низька якість боєприпасів, зокрема їх осічки, зазначають військові фахівці.

ЩЕ ЗА ТЕМОЮ

РЕКЛАМА

ОСТАННЄ

У Сенаті обіцяють швидко надіслати законопроект про допомогу Україні на підпис Байдену

Тіло ще одного чоловіка виявили рятувальники у Дніпрі після ракетних ударів

ЗАГРОЗА БАЛІСТИКИ ДЛЯ ЦЕНТРАЛЬНИХ І СХІДНИХ ОБЛАСТЕЙ УКРАЇНИ - ПОВІТРЯНІ СИЛИ

У передмісті Херсона внаслідок обстрілу загинула жінка

У Херсонській області на Великдень і поминальні дні під час комендантської години заборонено проводити богослужіння

Українська авіація за добу завдала ударів по шести місцях скупчення окупантів та їхньому пункту управління - Генштаб ЗСУ

Командир "Азова" закликає США скасувати заборону на передачу західного озброєння бригаді

Окупанти за добу завдали 25 ракетних і 52 авіаудари по Україні, обстріляли близько 110 міст і сіл

Зеленський провів у Дніпрі нараду

ЗСУ відбили на авдіївському, новопавлівському й бахмутському напрямках 57 атак окупантів за добу

РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА
РЕКЛАМА

UKR.NET- новости со всей Украины

РЕКЛАМА